Naukowcy: Jedzenie smażonych potraw może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci

Naukowcy: Jedzenie smażonych potraw może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci

Dodano: 
Frytki
Frytki Źródło: Unsplash / Louis Hansel
Jedzenie smażonych potraw już od dawna zostało wykluczone ze zdrowej diety. Powszechnie wiadomo, że ten rodzaj obróbki termicznej produktów spożywczych sprzyja otyłości, miażdżycy i chorobom serca. Mimo wszystko wciąż powstają nowe badania, które kolejny raz udowadniają, jak niebezpieczne dla zdrowia i życie jest spożywanie fast-foodów i jedzenia smażonego w głębokim tłuszczu. Nowe badanie opublikowane w „The BMJ” ostrzega, że ​​kobiety po 50. roku życia, które regularnie jedzą smażone potrawy, mogą mieć większe przedwczesnej śmierci – donosi serwis Medical News Today.

Smażone potrawy są popularne na całym świecie. Wiadomo jednak nie od dziś, że mają fatalny wpływ na zdrowie człowieka. Wiele badań wykazało, że częste spożywanie smażonych potraw może prowadzić do niepożądanych konsekwencji zdrowotnych. Badania dostarczyły dowodów na to, że jedzenie smażonych potraw może wpływać na zdrowie układu sercowo-naczyniowego i zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2.

Mimo wszystko wiele osób wciąż regularnie (a niektórzy właściwie codziennie i to kilka razy) spożywa smażone posiłki. Nowe badania, opublikowane na łamach „The BMJ” dotyczyły kobiet w wieku powyżej 50 lat ze Stanów Zjednoczonych. Naukowcy z University of Iowa odkryli, że nadmierne przysmażanie potraw może zwiększyć ryzyko śmierci z wielu przyczyn. Badacze przyjrzeli się także, które smażone potrawy mogą być najbardziej niebezpieczne dla zdrowia.

W badaniach przeanalizowano dane od 106 966 kobiet w wieku od 50 do 79 lat, które przystąpiły do ​​badania Women's Health Initiative (WHI) w latach 1993-1998. Naukowcy mieli dostęp do dalszych informacji na temat stanu zdrowia kobiet do lutego 2017 r. W trakcie trwania badania zmarło 31 588 osób. Z tych zgonów 9 320 dotyczyło chorób serca, 8 358 było związanych z chorobą nowotworową, a 13 880 wynikało z innych przyczyn.

Czytaj też:
Czy sałatki tuczą? Niektóre tak

Niebezpieczne smażone potrawy

W wypełnianych ankietach kobiety szczegółowo musiały opisać swoje nawyki żywieniowe, m.in. częstotliwość spożywania smażonych potraw i jakie były to dania. Analiza przeprowadzona przez zespół badawczy potwierdziła, że ​​istnieje duży związek między jedzeniem smażonych potraw a zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny. Związek ten był również silny w przypadku śmierci związanej z problemami z sercem.

Kobiety, które raz dziennie spożywały smażone potrawy, miały o 8 procent wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Okazało się, że spożywanie co najmniej jednej porcji smażonego kurczaka dziennie doprowadziło do podwyższenia ryzyka zgonu z wszystkich przyczyn o 13 procent i o 12 procent ryzyko zgonu związanego z problemami z sercem w porównaniu z brakiem smażonych pokarmów w diecie.

Zespół badawczy nie zidentyfikował jednak powiązania między jedzeniem smażonych potraw a ryzykiem śmierci związanej z rakiem.

Czytaj też:
Dieta DASH – rewelacyjnie wpływa na serce i pozwala zgubić niechciane kilogramy

Ankieta: Jak często jesz dania typu fast-food?
Źródło: Medical News Today