Grzyby wpływają na zdrowie mózgu. Pozytywnie czy nie?

Grzyby wpływają na zdrowie mózgu. Pozytywnie czy nie?

Dodano: 
Grzyby
Grzyby Źródło: Pexels / Valeria Boltneva
Dobra wiadomość dla wszystkich miłośników grzybów. Najnowsze badania dowodzą, że mogą chronić przed spadkiem funkcji poznawczych, które występują wraz z wiekiem.

Grzyby cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Także w polskiej kuchni bywają często wykorzystywane do różnego rodzaju sosów czy zup. Idealnie sprawdzają się jako farsz do pierogów, krokietów czy pasztecików. Grzyby jadalne – zarówno uprawne, jak i dzikie – zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy i białka, a także witamin i minerałów. Są więc istotnym elementem zdrowej diety.

Nowe badania wykazały, że ludzie, którzy włączają grzyby do diety – nawet jeśli spożywają je tylko w małych porcjach – wydają się mieć mniejsze ryzyko łagodnego upośledzenia funkcji poznawczych, które często poprzedza chorobę Alzheimera.

Czytaj też:
Czy zielona herbata faktycznie pomaga w walce z otyłością?

Grzyby pozytywnie wpływają na zdrowie mózgu

Naukowcy z National University of Singapore (NUS) koło Clementi postawili hipotezę, że jedzenie grzybów może pomóc w zachowaniu funkcji poznawczych w późnej dorosłości. Przeprowadzili więc badanie, aby sprawdzić, czy mogą znaleźć jakiekolwiek dowody w tym zakresie.

Ich odkrycia sugerują, że grzyby powszechnie występujące w kuchni singapurskiej mogą pomóc zmniejszyć ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych, występujące wraz z wiekiem. Analizy zostały przeprowadzone w ramach projektu „Diet and Healthy Aging”. Badacze skupili się na spożyciu jednych z najbardziej popularnych grzybów, które w Singapurze. Były to m.in.: boczniaki, grzyby shiitake, białe pieczarki i suszone grzyby. Jako porcję grzybów przyjęto wagę 150 g. Eksperci zmierzyli również zdolności poznawcze uczestników, a także przeprowadzili wywiady ukierunkowane i poprosili uczestników o wykonanie serii testów, mierzących aspekty funkcjonowania fizycznego i psychicznego.

Analiza naukowców wykazała, że ​​spożywanie więcej niż dwóch porcji gotowanych grzybów tygodniowo może prowadzić do 50-procentowego zmniejszenia ryzyka wystąpienia upośledzenia funkcji poznawczych.

Naukowcy podejrzewają, że chodzi o związek o nazwie „ergothioneine” (ET), który jest unikalnym przeciwutleniaczem i środkiem przeciwzapalnym, którego ludzie nie są w stanie samodzielnie zsyntetyzować, a który występuje w grzybach.

Badania zostały opublikowane na łamach „Journal of Alzheimer's Disease”.

Czytaj też:
Codziennie czterech Polaków dowiaduje się, że są nosicielami wirusa HIV

Źródło: Medical News Today