Zła dieta zabija więcej osób niż palenie papierosów?

Zła dieta zabija więcej osób niż palenie papierosów?

Niezdrowe jedzenie
Niezdrowe jedzenieŹródło:Unsplash / Christopher Flowers
Dodano: 
Nowe, duże badania sugerują, że zła dieta to największy czynnik ryzyka przedwczesnych zgonów na całym świecie. Śmieciowe jedzenie jest odpowiedzialne za więcej zgonów na świecie niż jakikolwiek inny czynnik ryzyka, w tym palenie.

Dieta uboga w składniki odżywcze może spowodować więcej zgonów na całym świecie niż palenie tytoniu lub inne niezdrowe nawyki, sugerują nowe badania. W badaniu Global Burden of Disease analizowano spożycie żywności w latach 1990–2017 w 195 krajach, koncentrując się na 15 rodzajach żywności lub składników odżywczych. Tak duże badania nie mogą więc pozostawiać złudzeń – niewłaściwa dieta, bogata w śmieciowe jedzenie ma fatalny wpływ na nasze zdrowie.

W artykule opublikowanym w „The Lancet” badacze dochodzą do wniosku, że ze względu na swój udział w chorobach niezakaźnych niewłaściwa dieta stanowiła 11 milionów zgonów dorosłych w 2017 roku.

Zdecydowana większość tych zgonów, około 10 milionów, wynikała z chorób układu krążenia. Reszta była głównie spowodowana rakiem i cukrzycą typu 2. Badanie potwierdza więc teorię, którą naukowcy głoszą od lat – zła dieta jest odpowiedzialna za więcej zgonów niż jakikolwiek inny czynnik ryzyka na świecie.

Czytaj też:
Otręby – jak stosować, żeby schudnąć?

Niezdrowa dieta wpędzi nas do grobu

Analizując globalną dietę, naukowcy przyjrzeli się kilkunastu elementom:

  • owocom,
  • warzywom,
  • orzechom i nasionom,
  • roślinom strączkowym,
  • produktom pełnoziarnistym,
  • błonnikowi,
  • wapniu,
  • mleku,
  • kwasom tłuszczowym omega-3 z owoców morza,
  • tłuszczom wielonienasyconym,
  • tłuszczom trans,
  • czerwonemu mięsu,
  • przetworzonemu mięsu,
  • słodkim napojom,
  • soli.

Analiza globalnej diety z 2017 roku wykazała niedobory wszystkich tych elementów. Najgorzej w zestawieniu wypadły orzechy i nasiona, mleko i produkty pełnoziarniste. Natomiast spożywanie niezdrowych produktów znacznie przekraczało optymalne normy.

Autorzy zauważyli też, że wysoka zawartość sodu, niska zawartość pełnych ziaren, niska zawartość owoców, niska zawartość orzechów i nasion, niska zawartość warzyw i niska zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 to elementy, które łączą się z największą liczbą zgonów.

Czytaj też:
Syrop glukozowo-fruktozowy jest wszędzie. Jak bardzo nam szkodzi?

Źródło: Medical News Today