Co daje zmniejszenie dziennego spożycia kalorii o 15 proc.? Zdumiewające wyniki badań

Co daje zmniejszenie dziennego spożycia kalorii o 15 proc.? Zdumiewające wyniki badań

Dodano: 
Kawałek ciasta
Kawałek ciasta Źródło: Fotolia / puhhha
Cięcie kalorii na ogół kojarzy nam się z dietą odchudzającą. Dla większości z nas będzie to skutkowało redukcją masy ciała. Tymczasem najnowsze badania dowiodły, że ograniczenie kalorii o 15 procent przez dwa lata spowolniło starzenie się i metabolizm oraz chroniło przed chorobami związanymi z wiekiem.

Najnowsze badanie, o którym możemy przeczytać na łamach Science Daily wykazało, że ograniczenie kalorii zmniejszyło ogólnoustrojowy stres oksydacyjny, który był związany z chorobami neurologicznymi związanymi z wiekiem, takimi jak choroby Alzheimera i Parkinsona, a także rak, cukrzyca i inne.

Ograniczenie kalorii o 15 proc. pozwala zachować zdrowie i młody wygląd

Badania zostały przeprowadzone nie tylko na zwierzętach, ale także na ludziach. Wzięło w nich udział 53 zdrowych, nieotyłych mężczyzn i kobiet w wieku od 21 do 50 lat, którzy obniżyli kalorie o 15 proc. w ciągu 2 lat i przeszli dodatkowe pomiary metabolizmu i stresu oksydacyjnego. Redukcja kalorii została obliczona indywidualnie poprzez stosunek izotopów pochłoniętych przez cząsteczki i tkanki uczestników w ciągu 2 tygodni. Technika ta dokładnie określa poziom kalorii w utrzymaniu masy ciała.

Osoby z grupy ograniczenia kalorii straciły średnio prawie 9 kg, chociaż nie przestrzegały określonej diety, a utrata masy ciała nie była celem badania. Nie odnotowano żadnych działań niepożądanych, takich jak niedokrwistość, nadmierna utrata kości lub zaburzenia miesiączkowania; w rzeczywistości oba badania doprowadziły do ​​poprawy nastroju i jakości życia związanej ze zdrowiem. Naukowcy odkryli, że nawet osoby, które są już zdrowe i szczupłe, mogą o 15 proc. ograniczać kalorie.

Podczas gdy liczba uczestników była stosunkowo niewielka, a czas trwania krótszy w kontekście ludzkiego życia, biomarkery starzenia się poprawiły u uczestników badania. Kolejne kroki obejmują stworzenie solidnych biomarkerów starzenia się człowieka i zbadanie skutków ograniczenia kalorii w połączeniu z pokarmami m.in. przeciwutleniającymi.

Czytaj też:
Jakie są przyczyny otyłości?