Powszechnie wiadomo, że nadciśnienie jest jednym z najczęściej występujących czynników ryzyka chorób serca, których możemy uniknąć, prowadząc m.in. zdrową dietę. Zbyt wysokie ciśnienie krwi zwiększa siłę krążącej krwi na ścianach tętnic. Jeśli stan się utrzymuje, może uszkodzić serce i zwiększyć ryzyko udaru i innych problemów zdrowotnych.
Woda z dużą zawartością minerałów
Ostatnie badania powiązały wodę pitną o wyższym zasoleniu z obniżeniem ciśnienia krwi u osób mieszkających w nadmorskim regionie Bangladeszu. Źródła wody pitnej w regionie mogą się różnić zasoleniem z powodu napływu wody morskiej. Podczas gdy woda o wyższym zasoleniu zawiera więcej sodu, co może podnosić ciśnienie krwi, ma też więcej wapnia i magnezu – składników, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Zdaniem naukowców te dwa elementy mogą przewyższać szkodliwość sodu.
Z wielu różnych badań jasno wynika, że nawet niewielkie obniżenie ciśnienia krwi, ale konsekwentnie wykonywane, może mieć duży wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca i przedwczesnego zgonu.
Naukowcy omówili swoje odkrycia na łamach magazynu Journal of the American Heart Association.
Komentarze