Nawracająca grzybica pochwy a dieta. 3 zmiany do wprowadzenia

Nawracająca grzybica pochwy a dieta. 3 zmiany do wprowadzenia

Dodano: 
Okolice krocza
Okolice krocza Źródło: Fotolia / kei907
Nawracające infekcje intymne to problem wielu kobiet. Jak im zapobiegać? Czy dieta ma wpływ na częstotliwość występowania grzybicy pochwy i może być przyczyną jej nawracania? Dowiedz się więcej i zacznij skutecznie zapobiegać ponownemu wystąpieniu nieprzyjemnych dolegliwości.

Nawracająca grzybica pochwy to powód do niepokoju, który może świadczyć zarówno o osłabieniu odporności organizmu, jak i o poważniejszych schorzeniach. Czy grzybica pochwy wymaga stosowania odpowiedniej diety i zmiany trybu życia?

Grzybica pochwy – przyczyny

Z nawracającą grzybicą pochwy mamy do czynienia wówczas, gdy kandydoza i towarzyszące jej objawy pojawiają się przynajmniej 4 razy w roku po leczeniu antybiotykami lub 3 razy w roku, gdy nie stosujemy antybiotykoterapii.

Jedną z głównych przyczyn infekcji grzybiczych pochwy jest wyjałowienie organizmu z powodu agresywnej antybiotykoterapii, która niszczy nie tylko chorobotwórcze drobnoustroje, ale także „dobre” bakterie, które zamieszkują m.in. układ pokarmowy.

Warto wiedzieć, że antybiotykoterapia zabija nie tylko cenną dla naszego zdrowia i odporności organizmu mikroflorę jelitową, ale także pożyteczne bakterie, które bytują w kobiecych drogach rodnych. Z tego powodu grzybica pochwy jest bardzo częstą przypadłością, która pojawią się w trakcie lub po zakończeniu przyjmowania antybiotyków i często nie są w stanie jej zapobiec nawet leki uzupełniające niedobory „dobrych” bakterii.

Przyczyną nawracającej grzybicy pochwy jest także nieprawidłowa higiena intymna oraz osłabiający odporność organizmu stres. Grzybicy może sprzyjać noszenie obcisłej bielizny oraz odzieży ze sztucznych i nieprzepuszczających powietrza włókien, noszenie nieprzewiewnych wkładek higienicznych oraz korzystanie z toalet publicznych i częste wizyty na basenie lub w saunie.

Grzybica pochwy może być także skutkiem miłosnych pieszczot oralnych, podczas których bytujące w jamie ustnej i przewodzie pokarmowym partnera drożdżaki mogą spowodować zakażenie.

Grzybica pochwy – objawy

Pierwszym objawem grzybicy pochwy jest zwykle świąd oraz pieczenie okolic intymnych. Następnie pojawiają się dość specyficzne upławy, które przypominają wyglądem twarożek – są białe, gęste oraz grudkowate.

Nieleczona infekcja grzybicza pochwy może spowodować poważne problemy. Warto wiedzieć, że nawet po ustąpieniu dolegliwości trzeba kontynuować aplikowanie leków przepisanych przez lekarza i zakończyć kurację, bo inaczej infekcja szybko powróci. W czasie grzybicy trzeba powstrzymać się od kontaktów seksualnych.

Nawracająca grzybica pochwy a dieta – 3 zmiany w jadłospisie, które musisz wprowadzić

Przyczyną grzybicy pochwy oraz powodem częstego nawracania tej dolegliwości może być stosowanie niewłaściwie skomponowanej diety. Dieta ma także bardzo duży wpływ na efekty leczenia grzybicy i może w dużej mierze zapobiegać jej nawrotom.

Dieta przeciwgrzybiczna

1. Unikaj cukrów prostych

Bytujące w naszych organizmach grzyby „uwielbiają” cukry proste. Jeżeli dostarczamy je do organizmu w nadmiarze, chorobotwórcze drobnoustroje zaczynają się namnażać i atakują w momencie osłabienia organizmu, które nie musi być spowodowane jedynie antybiotykoterapią i stresem, ale także przemęczeniem fizycznym i psychicznym, zmianami hormonalnymi przed menstruacją, ciążą, laktacją oraz menopauzą. Powodów, które sprawiają, że naturalnie bytujące w ludzkim organizmie grzyby z rodzaju Candida zaczynają atakować nasz organizm, jest wiele, ale Candida dieta, w większości przypadków, okazuje się skutecznym sposobem na wsparcie leczenia oraz przeciwdziałanie nawrotom grzybicy.

Ze swojego jadłospisu trzeba wyeliminować przede wszystkim białe pieczywo i produkty z białej mąki, słodycze, wyroby cukiernicze, napoje gazowane, dosładzane soki i nektary owocowe, smakowe jogurty, serki i desery mleczne, słodkie płatki śniadaniowe i inne produkty z dodatkiem cukru oraz substancji słodzących. Warto też zrezygnować ze słodzenia herbaty oraz kawy.

2. Pokochaj kiszonki

Kiszona kapusta i kiszone ogórki są naturalnym źródłem kwasu mlekowego, czyli probiotyków, które odbudowują mikroflorę jelit oraz dróg rodnych. Warto włączyć je do diety razem z prebiorykami, czyli „pokarmem” dla probiotyków, które znajdziemy np. w czosnku i cebuli, bananach, cykorii oraz produktach pełnoziarnistych.

3. Postaw na naturalny nabiał

Kefir, maślanka, zsiadłe mleko oraz jogurty naturalne także zawierają kwas mlekowy, więc dostarczają do naszego organizmu cenne probiotyki. Unikać trzeba produktów, które zawierają zbędne dodatki np. mleko w proszku.

Aby dieta na grzybicę była skuteczna i faktycznie wspomagała leczenie infekcji oraz zapobiegała jej ponownemu wystąpieniu, trzeba zrezygnować z picia alkoholu, palenia papierosów oraz picia nadmiernej ilości kawy, bo używki te także niszczą pożyteczną mikroflorę naszego organizmu.

Czytaj też:
Dieta GOLO – co to jest i na czym polega?

Źródło: Zdrowie WPROST.pl