Produkty bogate w żelazo i pomidory – dlaczego nie należy ich łączyć?

Produkty bogate w żelazo i pomidory – dlaczego nie należy ich łączyć?

Dodano: 
Pomidory, zdjęcie ilustracyjne
Pomidory, zdjęcie ilustracyjneŹródło:Fotolia / M.studio
Nowe badania wykazały, że produkty z żelazem zmniejszają wchłanianie likopenu – karotenoidu, który znajduje się np. w pomidorach i który wykazuje silne właściwości antynowotworowe i przeciwutleniające.

Pomidory bardzo często goszczą na naszych, polskich stołach i słusznie, ponieważ wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Obejmują one zarówno ochronę przed rakiem i nadciśnieniem tętniczym, jak i utrzymanie zdrowia naszego serca, skóry i oczu.

W odniesieniu do raka, wcześniejsze badania wykazały powiązanie pomiędzy likopenu – która jest rośliną związek występujący w pomidorach – i mniejsze ryzyko raka gruczołu krokowego, raka okrężnicy i raka płuca. Trzeba jednak uważać na to, z jakimi produktami łączymy pomidory.

Pomidory i suplementy z żelazem

W najnowszym badaniu, opublikowanym na łamach „Molecular Nutrition & Food Research” wykazano, że produkty wzbogacone żelazem i suplementy diety z nim mogą aż o połowę zmniejszać wchłanianie likopenu. W badaniu uczestnicy wypili koktajl z siarczanem żelazawym jako suplementem żelaza lub bez. Naukowcy przeanalizowali krew uczestników i płyny trawienne.

Autorzy podkreślają, że konieczne są dalsze badania. W tym przypadku pewnym ograniczeniem mogło być np. to, że udział w eksperymencie wzięli tylko mężczyźni.

Czytaj też:
Dodanie tych smacznych produktów do porannej owsianki sprzyja utracie wagi

Opracowała:
Źródło: Medical News Today