Dlaczego ketodieta wzbudza takie kontrowersje? Tłumaczy dietetyk

Dlaczego ketodieta wzbudza takie kontrowersje? Tłumaczy dietetyk

Dodano: 
Awokado
AwokadoŹródło:Pixabay / FoodieFactor
Dieta ketogeniczna cieszy się dużą popularnością. Coraz więcej firm cateringowych, tzw. pudełkowych, ma wprowadza ją do swojej oferty. Czy dieta ketogeniczna jest dla każdego?

Gościem w popularnej kawalerce Łukasza Jakóbiaka był Jakub Mauricz. Dietetyk opowiedział dlaczego ketodieta wzbudza takie kontrowersje. Sposób odżywiania, który opiera się głównie na tłuszczach, w ostatnim czasie stał się bardzo popularny i modny. – Kontrowersje są zawsze w temacie, który wymaga głębszego zrozumienia. Dieta keteogenna ma już prawie 100 lat. Była używana w leczeniu padaczki lekoopornej – powiedział Mauricz.

Dieta ketogeniczna – główne założenia

  • Obcięcie węglowodanów jest znaczne, co może przełożyć się na samopoczucie. A co właściwie oznacza „znacznie obniżyć” węglowodany? Do mniej niż 40–50 gramów rozłożonych na cały dzień. Oznacza to wyeliminowanie ziaren, cukru, większości owoców i warzyw skrobiowych. Drastycznie obcina się także białko, do około 20 proc. dziennego spożycia kalorii. Ponieważ większość diet odchudzających zakłada zwiększenie spożycia białka (to m.in. budulec mięśni), tak znaczna redukcja może być dla wielu osób szokiem.
  • Ponieważ węglowodany są najlepszym paliwem dla organizmu, przestrzeganie diety ketogenicznej może skutkować niskim poziomem energii. Jeśli właściwie przestrzegasz diety niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej, to w ciągu pierwszych kilku tygodni twoje ciało przełączy się z używania glukozy jako podstawowego źródła paliwa na stosowanie ketonów wytwarzanych z rozkładu tłuszczów.
  • Suplementacja witaminami i minerałami jest absolutną koniecznością w tego rodzaju diecie. Czyste tłuszcze, takie jak olej kokosowy, oliwa z oliwek i masło oraz wiele innych tłuszczów, które stanowią podstawę diety ketonowej, nie są doskonałym źródłem witamin. Brakuje również korzystnych przeciwutleniaczy w owocach i warzywach korzeniowych, które są związane ze zmniejszonym ryzykiem raka, chorób serca i innych schorzeń.
  • Zaparcia, nieświeży oddech i zawroty głowy to tylko niektóre z efektów ubocznych przyjmowania tak niskiej zawartości węglowodanów. Zaleca się stosowanie nasion chia i lnu, orzechów kokosowych, orzechów i warzyw o niskiej zawartości węglowodanów do każdego posiłku na diecie ketogenicznej.
  • Dieta ta wymaga skrupulatnego przyrządzania posiłków w domu. Tu nie wystarczy podstawowa dieta na temat wartości odżywczych. Żeby zbilansować ketogeniczne menu potrzebna jest dobra książka z wartościami odżywczymi wszystkich, popularnych produktów i waga kuchenna.

Czytaj też:
Niektóre rodzaje diet ketogenicznych mogą nasilać stany zapalne skóry