Czy jogurt i błonnik podnoszą ryzyko raka płuc?

Czy jogurt i błonnik podnoszą ryzyko raka płuc?

Dodano: 
Jogurty, zdjecie ilustracyjne
Jogurty, zdjecie ilustracyjneŹródło:Fotolia / Tanouchka
Przeprowadzona niedawno analiza wykazała, że spożywanie błonnika i jogurtu może być powiązane z niższym ryzykiem raka płuc. O tym zaskakującym fakcie donoszą naukowcy.

W niedawno opublikowanym w czasopiśmie JAMA Oncology artykule autorzy szukali związku między dietą a rakiem płuc. Głównie zespół skoncentrował się na dwóch produktach spożywczych: prebiotykach i probiotykach. Prebiotyki to związki, które wspierają wzrost bakterii jelitowych. Błonnik pokarmowy – występujący w owocach, warzywach, zbożach i orzechach – jest podstawowym prebiotykiem w naszej diecie. Produkty probiotyczne zawierają mikroorganizmy. Jednym z najczęstszych pokarmów probiotycznych jest jogurt. W ostatnich latach wiele uwagi poświęcono roli bakterii jelitowych, probiotyków i prebiotyków. Jak wyjaśniają autorzy ostatniego badania istnieje związek między spożyciem jogurtu lub błonnika ze zmniejszonym ryzykiem różnych chorób, w tym zaburzeń metabolicznych, chorób sercowo-naczyniowych, raka żołądka i jelit i przedwczesnej śmierci.

Czytaj też:
Masz cukrzycę typu 2? Te przekąski są dla ciebie!

Jelita i płuca

Chociaż wydaje się zaskakujące, że bakterie jelitowe i zdrowie płuc mogą być powiązane, dowody na to powiązanie rosną. Na przykład, jedno z ostatnich badań wykazało, że bakterie jelitowe odgrywają rolę w zapaleniu płuc. Jego autorzy wyjaśniają, w jaki sposób metabolity wytwarzane przez bakterie, takie jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, mogą tłumić stany zapalne w płucach.

Inne badania wykazały powiązania między spożywaniem błonnika a poprawą czynności płuc. Chociaż dowody na powiązanie między bakteriami jelitowymi a zdrowiem płuc są coraz silniejsze, naukowcy prowadzący nowe badanie piszą, że „bezpośrednich dowodów łączących spożycie błonnika pokarmowego z ryzykiem raka płuc jest niewiele”. Jeszcze mniej badań dotyczyło związku między jogurtem a zdrowiem płuc.

Aby wypełnić tę pustkę, zespół przeprowadził zbiorczą analizę, która objęła ponad 1,44 miliona osób ze Stanów Zjednoczonych, Europy i Azji. Naukowcy zebrali informacje na temat diety każdego uczestnika. Dane te pozwoliły im obliczyć ilość jogurtu i błonnika spożywanych przez uczestników. Wzięli również pod uwagę inne czynniki, które odgrywają rolę w raku płuc, w tym wiek, pochodzenie etniczne, poziom wykształcenia, otyłość i palenie tytoniu.

Czytaj też:
Błonnik witalny na odchudzanie - suplement diety stosowany w odchudzaniu

Zmniejszenie ryzyka raka płuc

Mediana czasu obserwacji wyniosła 8,6 lat i w tym czasie u 18882 uczestników wystąpił rak płuc. Po skorygowaniu autorzy stwierdzili, że zarówno spożycie błonnika, jak i jogurtu było związane ze zmniejszonym ryzykiem raka płuc. Ludzie, którzy spożywali najwięcej błonnika, mieli o 17 proc, mniejsze ryzyko zachorowania na raka płuc niż ci, którzy jedli go najmniej.

Podobnie ludzie, którzy spożywali najwięcej jogurtu, mieli o 19 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na raka płuc niż ci, którzy nie spożywali go. Nawet uczestnicy, którzy spożywali niewielką ilość jogurtu, mieli o 15 proc mniejsze ryzyko zachorowania na raka płuc niż ci, którzy nie spożywali wcale.

Co ciekawe, korzyści były wyraźniejsze u uczestników, którzy spożywali alkohol, niż u osób, które nie piły alkoholu. Również związek był najbardziej wyraźny u osób, które piły dużo. Autorzy badania zauważają również wspólny związek między błonnikiem, jogurtem i rakiem płuc. Ci, którzy spożywali największe ilości błonnika i jogurtu, mieli o 33 proc. mniejsze ryzyko raka płuc niż ci, którzy spożywali najmniej błonnika i nigdy nie jedli jogurtu.

Jednak podobnie jak w przypadku wszystkich badań obserwacyjnych, istnieje prawdopodobieństwo, że związek jest spowodowany czynnikami, których naukowcy nie uwzględnili w swojej analizie.

Czytaj też:
Kiedy najlepiej przyjmować probiotyki? Nie popełniaj tych błędów

Źródło: medicalnewstoday.com