W jaki sposób jakość diety wiąże się z ryzykiem śmierci?

W jaki sposób jakość diety wiąże się z ryzykiem śmierci?

Dodano: 
Zdrowe odżywianie - ilustracja
Zdrowe odżywianie - ilustracja Źródło: Shutterstock / Natalia Mels
Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. Święta prawda. Niektóre produkty spożywcze i ich jakość mogą sprzyjać rozwojowi chorób, które mogą doprowadzić do przedwczesnej śmierci. I odwrotnie – wybór danych produktów może zwiększyć nasze szanse na dożycie w zdrowiu 100 lat.

Dane dotyczące nawyków żywieniowych dziesiątek tysięcy dorosłych w Stanach Zjednoczonych sugerują, że osoby przestrzegające zdrowej diety o niskiej zawartości tłuszczu i niskowęglowodanowej mają niższe ogólne ryzyko zgonu. „Dieta odgrywa ważną rolę w […] zdrowiu publicznym, a dieta nieoptymalna jest szacowana jako pierwsza wiodąca przyczyna śmierci i trzecia najczęstsza przyczyna lat życia skorygowanych o niepełnosprawność w [USA]”, pisze dr Zhilei Shan – z Harvard TH Chan School of Public Health w Bostonie, MA – i koledzy z ich nowego opracowania. Ich odkrycia pojawiają się teraz w czasopiśmie JAMA Internal Medicine.

W swoich badaniach dr Shan i zespół przeanalizowali dane ponad 37 000 osób, aby ustalić, czy istnieją jakieś powiązania między różnymi rodzajami diet i śmiertelnością.

Jakość diety a ryzyko śmierci

Zespół nie znalazł związku między ogólnymi wynikami diety niskowęglowodanowej i niskotłuszczowej a całkowitym ryzykiem śmiertelności.

Znaleźli jednak związek między niezdrowymi wynikami niskowęglowodanowej i niskotłuszczowej diety – co wskazuje na przestrzeganie niskiej jakości diet o niskiej zawartości tłuszczu i niskowęglowodanowej – a wyższym ryzykiem całkowitej śmiertelności.

Z drugiej strony, lepszej jakości diety o niskiej zawartości tłuszczu i o niskiej zawartości węglowodanów były związane z niższym ryzykiem całkowitej śmiertelności.

Chociaż naukowcy podkreślają, że główną siłą ich badań była sama wielkość próby populacji – a także długi czas obserwacji w celu zebrania danych – ostrzegają również, że badanie miało szereg ograniczeń.

Należą do nich fakt, że nie byli w stanie określić, które konkretne wersje różnych diet o niskiej zawartości węglowodanów i o niskiej zawartości tłuszczu przestrzegali każdy uczestnik.

Oznacza to, według słów autorów badania, że ​​„wyników nie można bezpośrednio przełożyć na ocenę korzyści zdrowotnych lub ryzyka związanego z popularnymi wersjami diet”.

Zauważają również, że uczestnicy samodzielnie zgłosili dane dotyczące ich diety, co oznacza, że ​​mogą nie być całkowicie dokładne. Zespół nie był również w stanie zweryfikować, czy związek między jakością diety a ryzykiem zgonu miał charakter przyczynowy.

Czytaj też:
9 najzdrowszych rodzajów orzechów

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: Medical News Today