Co należy jeść podczas chemioterapii?

Co należy jeść podczas chemioterapii?

Dodano: 
Kobieta w trakcie leczenia onkologicznego
Kobieta w trakcie leczenia onkologicznego Źródło: Fotolia / Rido
Podczas leczenia raka wybór jedzenia jest niezwykle ważny. Chemioterapia i radioterapia powodują wiele skutków ubocznych, które mogą się pogorszyć lub poprawić w wyniku jedzenia i picia. Uzupełnienie diety w pożywne pokarmy dostarcza organizmowi witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Chemioterapia jest powszechnym leczeniem przeciwnowotworowym, które wykorzystuje silne leki do zwalczania komórek rakowych w ciele. Chemioterapia może wywołać wiele działań niepożądanych, w tym suchość w ustach, zmiany smaku, zmęczenie, owrzodzenie jamy ustnej i nudności. Może to utrudniać lub zniechęcać do jedzenia. Ważne jest jednak, aby podczas leczenia raka stosować zdrową, zbilansowaną dietę, aby utrzymać optymalne funkcjonowanie organizmu. Pokarmy o łagodnym smaku, przyjemne dla żołądka i bogate w składniki odżywcze to jedne z najlepszych opcji.

Wiedza, jakie pokarmy dobierać, może pomóc odżywić ciało podczas leczenia raka. Korzystne jest przygotowywanie pożywnych, zdrowych produktów spożywczych do szpitala. Praktykowanie zasad bezpieczeństwa żywności jest również ważne, aby zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego. Jeśli jednak podczas leczenia wystąpią trudności z żuciem lub połykaniem, należy porozmawiać z lekarzem.

Co jeść podczas chemioterapii?

Płatki owsiane
Owsianka dostarcza wielu składników odżywczych, które mogą pomóc ciału podczas przyjmowania chemii. Zawiera duże ilości węglowodanów, białka i przeciwutleniaczy, a także zdrowsze tłuszcze niż większość ziaren. Pomaga również regulować pracę jelit ze względu na beta glukan, rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który karmi dobre bakterie w jelitach. Neutralny smak i kremowa konsystencja płatków owsianych są szczególnie korzystne, jeśli występują typowe chemiczne skutki uboczne, takie jak suchość w ustach lub owrzodzenie jamy ustnej.

Awokado
Jeśli brakuje ci apetytu, awokado może dodać niezbędne kalorie i składniki odżywcze do diety. Ten kremowy, zielony owoc jest szczególnie bogaty w zdrowy tłuszcz jednonienasycony, który może pomóc obniżyć LDL (zły) cholesterol, podnosząc jednocześnie HDL (dobry) cholesterol. Aawokado jest świetną opcją, jeśli doświadczasz suchości w ustach, zaparć, owrzodzeń w jamie ustnej lub utraty wagi.

Jajka
Zmęczenie jest częstym skutkiem ubocznym chemioterapii. Jajka mogą wzmocnić organizm ze względu na obfite zapasy białka i tłuszczów – prawie 6 gramów białka i 4 gramów tłuszczu w pojedynczym jajku średniej wielkości (44 gramów). Podczas gdy tłuszcz dostarcza ciału energii, białko pomaga utrzymać i budować masę mięśniową, co jest szczególnie ważne podczas chemioterapii.

Rosół
Zmiany smaku są normalne podczas chemioterapii – mówi się, że nawet woda smakuje inaczej. W takich przypadkach bulion jest świetną alternatywą dla zapewnienia nawodnienia. Jest wytwarzany przez gotowanie w wodzie warzyw, przypraw i – w razie potrzeby mięsa lub drobiu oraz kości. Podczas tego procesu elektrolity uwalniane są do płynu. Zawierają składniki odżywcze, takie jak sód, potas, chlorek i wapń, pomagają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Popijanie bulionu może być pomocne, jeśli tracisz elektrolity przez wymioty, pot lub biegunkę

Warzywa krzyżowe
Warzywa krzyżowe, w tym jarmuż, brokuły, kalafior i kapusta, mają imponujący profil odżywczy. W szczególności brokuły oferują znaczną ilość witaminy C. Witamina ta jest niezbędna dla układu odpornościowego. Co więcej, zawiera sulforafan, związek roślinny, który ma poprawić zdrowie mózgu.

Osoby stosujące diety roślinne, takie jak wegetarianie i weganie, mogą mieć zmniejszone ryzyko raka. Jest to prawdopodobnie spowodowane wysokim spożyciem owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych, a także niskim spożyciem przetworzonej żywności.

Czytaj też:
Naukowcy: To, co jemy, może wpłynąć na wynik chemioterapii