Powszechny dodatek do żywności powoduje niekorzystne skutki zdrowotne u myszy

Powszechny dodatek do żywności powoduje niekorzystne skutki zdrowotne u myszy

Dodano: 
Supermarket, zdjęcie ilustracyjne
Supermarket, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Fotolia / BillionPhotos.com
Badacze z UMass Amherst stwierdzili, że nanocząsteczki TiO2 powodują zapalenie okrężnicy. Odkrycia opublikowano w Small, cotygodniowym, interdyscyplinarnym czasopiśmie poświęconym nanotechnologii.

Zgodnie z badaniami prowadzonymi przez uniwersytet stwierdzono, że powszechnie stosowany dodatek do żywności, niedawno zakazany we Francji, ale dozwolony w USA i wielu innych krajach, znacząco zmienia mikroflorę jelitową u myszy, powodując zapalenie okrężnicy i zmiany w ekspresji białka w wątrobie.

„Myślę, że nasze wyniki mają duży wpływ na przemysł spożywczy oraz na zdrowie ludzkie i odżywianie” – mówi główny autor Hang Xiao, profesor z Clydesdale Scholar of Food Science. „Badanie potwierdziło silny związek między nanocząstkami dwutlenku tytanu przenoszonymi przez żywność (NP TiO2) a niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi”.

Rola mikrobioty

Mikrobiota jelitowa, która odnosi się do zróżnicowanej i złożonej społeczności mikroorganizmów w jelitach, odgrywa istotną rolę w zdrowiu. Nierównowaga mikroflory jelitowej związana jest z szeregiem problemów zdrowotnych, w tym nieswoistymi zapaleniami jelit, otyłością i chorobami układu krążenia.

Narażenie ludzi na nanocząsteczki TiO2 przenoszone przez żywność pochodzi głównie z dodatku do żywności znanego jako E171, który składa się z cząstek TiO2 o różnej wielkości, w tym jednej trzeciej lub więcej, które są w skali nano. E171, który sprawia, że ​​produkty są bielsze i bardziej nieprzezroczyste, znajduje się w takich produktach spożywczych jak desery, słodycze, napoje i guma. Xiao wskazuje, że jedno z badań wykazało, że narażenie na E171 jest dwa do czterech razy wyższe u dzieci w USA niż u dorosłych.

Mniejsze niż 100 nanometrów cząsteczki żywnościowe w nanoskali mogą mieć wyjątkowe właściwości fizjologiczne, które mogą budzić obawy. „Większe cząstki nie zostaną łatwo wchłonięte, ale mniejsze mogą dostać się do tkanek i gromadzić się gdzieś”, mówi Xiao.

W swoich badaniach Xiao i jego zespół karmili NP E171 lub TiO2 dwiema populacjami myszy w ramach ich codziennej diety.

Naukowcy odkryli, że nanocząsteczki TiO2 zmniejszają poziomy w kale krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla zdrowia okrężnicy, oraz zwiększają prozapalne komórki odpornościowe i cytokiny w okrężnicy, co wskazuje na stan zapalny.

W badaniu zmierzono także poziomy TiO2 w próbkach kału ludzkiego, znajdując szeroki zakres. Xiao twierdzi, że potrzebne są dalsze badania, aby określić skutki zdrowotne długotrwałej – na przykład przez całe życie i wielopokoleniowej – ekspozycji na nanocząsteczki TiO2.

Czytaj też:
Dieta Omni – nowy sposób na odchudzanie. Nawet 5 kg w 2 tygodnie!

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert