Alkohol zamiast moczu? Taki przypadek właśnie stał się obiektem badań naukowców

Alkohol zamiast moczu? Taki przypadek właśnie stał się obiektem badań naukowców

Dodano: 
Toaleta męska
Toaleta męska Źródło: Pixabay / lhennen
Pewna kobieta z Pittsburgha stała się pierwszym udokumentowanym przypadkiem żywej osoby z nietypowym stanem chorobowym, w którym alkohol naturalnie wytwarza się w pęcherzu w wyniku fermentacji drożdży.

Badany stan jest podobny do innego niezwykle rzadkiego schorzenia, „zespołu autobrowaru”, w którym samo spożycie węglowodanów może wystarczyć do bycia pijanym, nawet bez spożywania jakiegokolwiek alkoholu.

Niecodzienna pacjentka

Lekarze zdali sobie sprawę z istnienia nowej jednostki chorobowej po tym, jak opiekowali się 61-letnią pacjentką, która zgłosiła się do szpitala z uszkodzeniem wątroby i źle leczoną cukrzycą. Kobieta odwiedziła University of Pittsburgh Medical Center Presbyterian Hospital w celu umieszczenia na liście oczekujących na przeszczep wątroby, a lekarze wcześniej podejrzewali, że jej problemy wynikają z uzależnienia od alkoholu, z powodu powtarzających się testów moczu na obecność alkoholu, które zawsze wykazywały dodatni wynik.

„Początkowo nasze spotkania dawały podobne rezultaty, co doprowadziło lekarzy do przekonania, że kobieta ukrywała zaburzenia związane ze spożywaniem alkoholu. Zauważyliśmy jednak, że wyniki testów osocza dla etanolu i moczu dla glukuronidu etylu i siarczanu etylu, które są metabolitami etanolu, były ujemne, podczas gdy wyniki testów moczu dla etanolu były pozytywne” – wyjaśniają lekarze w opisie przypadku opublikowanym w lutym ubiegłego roku.

Ponadto, oprócz konsekwentnego zaprzeczania spożywania alkoholu, pacjentka nie wydawała się wykazywać oznak odurzenia podczas wizyt w klinice, mimo że jej mocz wykazywał wysoką zawartość etanolu.

Kolejną tajemnicą była obecność dużych ilości glukozy w jej moczu – to stan zwany hiperglikozurią – i wysoki poziom pączkujących drożdży widocznych w próbkach moczu.

„Te odkrycia doprowadziły nas do zbadania, czy drożdże kolonizujące pęcherz mogą fermentować cukier w celu produkcji etanolu” – napisali naukowcy.

Przeprowadzając testy jej moczu, zespół potwierdził niezwykle wysoki poziom produkcji etanolu. Naukowcy zasugerowali, że jej dziwne wyniki były spowodowane fermentacją cukru przez drożdże w pęcherzu.

Omawiane drożdże zostały zidentyfikowane jako Candida glabrata, naturalne drożdże występujące w organizmie i spokrewnione z drożdżami piwnymi, ale zwykle nie występujące w takiej ilości.

Niestety wysiłki mające na celu wyeliminowanie drożdżaków za pomocą leków przeciwgrzybiczych nie powiodły się, być może z powodu źle kontrolowanej cukrzycy pacjentki.

To prawdopodobnie nie jest jedyny przypadek

Badając przypadek kobiety, lekarze dowiedzieli się o innych doniesieniach dotyczących podobnej produkcji etanolu w moczu, ale tylko w jednym przypadku pośmiertnym oraz w eksperymentach prowadzonych in vitro.

Możliwe więc, że inni pacjenci mieli już wcześniej ten rzadki stan chorobowy, ale objawy nie zostały rozpoznane ze względu na niezwykły i w dużej mierze nieznany charakter patologii.

Czytaj też:
Skuteczne sposoby na zatrzymanie wody w organizmie
Czytaj też:
Woda alkaliczna jest coraz popularniejsza, ale czy bezpieczna?
Czytaj też:
5 najczęstszych oznak choroby nerek. To nie tylko ból i obrzęk

Źródło: sciencealert.com