Kobiety po 50. potrzebują więcej tego składnika w codziennej diecie

Kobiety po 50. potrzebują więcej tego składnika w codziennej diecie

Dodano: 
Dojrzała kobieta przed lustrem
Dojrzała kobieta przed lustremŹródło:Shutterstock / insta_photos
Wraz z wiekiem zmieniają się potrzeby żywieniowe. Może się okazać, że pikantne potrawy, które tak lubiłaś, powodują zgagę, a ser i mleko uporczywe wzdęcia. Badania wskazują, że kobiety po 50 roku życia powinny zrezygnować z niektórych produktów, a udział innych zwiększyć w swojej diecie. Sprawdź najnowsze zalecenia dietetyków.

Układ pokarmowy zaczyna wraz z wiekiem coraz gorzej funkcjonować. Na obciążenie przewodu pokarmowego wpływa też stres oraz spożywanie alkoholu. O ile niektóre produkty powinno się wyeliminować z diety, to z drugiej strony ilość pewnych należy zwiększyć – wskazują dietetycy. Takim produktem jest błonnik. Chociaż błonnik jest niezbędny dla osób w każdym wieku, okazuje się, że po 50 roku życia organizm potrzebuje go więcej. Błonnik pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, ale też wspomaga wiele procesów zachodzących w organizmie.

Ile błonnika w codziennej diecie potrzebują kobiety po 50?

Najnowsze badania, na które powołują się dietetycy z portalu The list, wskazują, że kobiety w wieku powyżej 50 lat potrzebują 22,4 grama błonnika dziennie. Wskazują, że wystarczającą ilość błonnika można uzyskać, jedząc odpowiednie produkty, niekonieczne więc jest stosowanie suplementów. Dotyczy to zarówno błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego.

Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny

Błonnik pokarmowy dzieli się na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. W skład błonnika nierozpuszczalnego, który nie ulega trawieniu, wchodzą celulozy, ligniny i hemicelulozy. Pobudza on perystaltykę jelit, zwiększa wchłanianie wody oraz objętość stolca i ułatwia wypróżnianie. Spożywanie rozpuszczalnego błonnika wpływa na poprawę mikroflory jelitowej i rozwój pożytecznych bakterii, a także zmniejsza stężenie cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny w wodzie natomiast zawiera w składzie gumy i pektyny. Po zjedzeniu produktów bogatych w ten rodzaj błonnika szybciej pojawia się uczucie sytości oraz następuje przyspieszenie procesu trawienia.

W jakich produktach znajdziemy błonnik?

Gama produktów bogatych w błonnik jest szeroka. Należą do nich m.in.:

  • produkty zbożowe (pieczywo razowe, płatki wielozbożowe),
  • len,
  • nasiona słonecznika,
  • pestki dyni,
  • figi,
  • śliwki,
  • morele,
  • jagody acai.

Nie przesadzaj z ilością błonnika!

Więcej nie znaczy lepiej – przestrzegają dietetycy. Należy pamiętać, aby nie przesadzać z ilością spożywanego błonnika, ponieważ może być to przyczyną niedoborów wapnia, żelaza i cynku, a także słabszego wchłaniania tłuszczów i witamin czy podrażnienia jelit. Mogą pojawiać się wzdęcia i zaparcia. W przypadku chorób trzustki i innych dolegliwości jelitowych spożycie w nadmiarze błonnika może być niebezpieczne dla zdrowia.

Czytaj też:
Czy możesz jeść biały ryż, jeśli masz wysoki poziom cukru we krwi?

Opracowała:
Źródło: The List