Ta prosta zmiana w diecie zdecydowanie obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2

Ta prosta zmiana w diecie zdecydowanie obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2

Dodano: 
Cukier w diecie
Cukier w diecieŹródło:Unsplash / Ben White
Według dwóch badań opublikowanych przez BMJ wyższe spożycie owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

Odkrycia sugerują, że nawet niewielki wzrost spożycia tych pokarmów w ramach zdrowej diety może pomóc w zapobieganiu .

W pierwszym badaniu zespół europejskich naukowców zbadał związek między poziomem witaminy C we krwi a karotenoidami (pigmentami występującymi w kolorowych owocach i warzywach) z ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

Poziomy witaminy C i karotenoidów są wiarygodniejszymi wskaźnikami spożycia owoców i warzyw niż stosowanie kwestionariuszy dietetycznych.

Ich ustalenia opierają się na 9754 dorosłych, którzy rozwinęli nową , oraz grupie porównawczej 13 662 dorosłych, którzy pozostali wolni od cukrzycy podczas obserwacji spośród 340 234 uczestników biorących udział w Europejskiej Prospektywnej Dochodzeniu w sprawie Raka i Żywienia (EPIC) – badanie InterAct w ośmiu krajach europejskich.

Po skorygowaniu o styl życia, społeczne i dietetyczne czynniki ryzyka cukrzycy, wyższy poziom we krwi każdej witaminy C i karotenoidów oraz ich suma po połączeniu w „złożony wynik biomarkera” były związane z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

W porównaniu z osobami o najniższym złożonym wyniku biomarkerowym ryzyko u osób, których wynik biomarkerowy był w górnej 20% populacji, było o 50% niższe. Ryzyko u osób z wynikami biomarkerów między tymi dwoma skrajnościami było średnie.

Naukowcy obliczyli, że co 66 gramów dziennie wzrost całkowitego spożycia owoców i warzyw był związany z 25% niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

W drugim badaniu naukowcy w Stanach Zjednoczonych zbadali związki między całkowitym i indywidualnym spożyciem pełnoziarnistych pokarmów a cukrzycą typu 2.

Proste zmiany przeciw cukrzycy

Ich ustalenia opierają się na 158 259 kobietach i 36 525 mężczyznach wolnych od cukrzycy, chorób serca i raka, biorących udział w badaniu zdrowia pielęgniarek, badaniu zdrowia pielęgniarek II i badaniu uzupełniającym pracowników służby zdrowia.

Po uwzględnieniu stylu życia i dietetycznych czynników ryzyka cukrzycy uczestnicy najwyższej kategorii całkowitego spożycia pełnego ziarna mieli o 29% niższy wskaźnik cukrzycy typu 2 w porównaniu z osobami z najniższej kategorii.

W przypadku poszczególnych produktów pełnoziarnistych naukowcy odkryli, że spożywanie jednej lub więcej porcji zimnych płatków śniadaniowych lub ciemnego chleba na dobę wiązało się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 (odpowiednio 19% i 21%) w porównaniu do spożywania mniej niż jednej służąc miesiąc.

W przypadku innych pojedynczych pełnych ziaren o niższym średnim poziomie spożycia spożycie dwóch lub więcej porcji tygodniowo w porównaniu z mniej niż jedną porcją w miesiącu wiązało się z niższym o 21% ryzykiem dla płatków owsianych, 15% niższym ryzykiem dodania otrębów i 12 % niższe ryzyko dla brązowego ryżu i kiełków pszenicy.

Wydaje się, że te redukcje ryzyka osiągnęły plateau przy około dwóch porcjach dziennie dla całkowitego spożycia pełnego ziarna i przy około połowie porcji dziennie dla pełnoziarnistych płatków śniadaniowych na zimno i ciemnego chleba.

Oba badania mają charakter obserwacyjny, więc nie można ustalić przyczyny i istnieje możliwość, że niektóre wyniki mogą wynikać z niezmierzonych (zakłócających) czynników. Jednak w obu badaniach uwzględniono kilka dobrze znanych czynników ryzyka związanych ze  i markerów jakości diety, a wyniki potwierdzają inne badania łączące zdrową dietę z lepszym zdrowiem.

Czytaj też:
8 korzyści zdrowotnych związanych z pigwą. Jak włączyć ją do diety?

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: MedicalXpress