Koper włoski to aromatyczne warzywo, które zaczyna zyskiwać dużą popularność w Polsce. Do niedawna koper włoski kojarzył się przede wszystkim z herbatkami na kolkę dla niemowląt oraz herbatkami na laktację dla kobiet karmiących. Poznaj...
Kwas masłowy (inaczej kwas butanowy) to jeden z krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (short chain fatty acids – SCFA), który powstaje w procesie fermentacji bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Kwas masłowy i jego pochodne, takie jak...
Zgaga to częsta poświąteczna dolegliwość. Zwykle pojawia się po obfitym posiłku, zjedzeniu zbyt dużej ilości czerwonego barszczu z uszkami, pierogów, makowca, kutii czy innych bożonarodzeniowych przysmaków. Jak sobie z nią poradzić?...
Rak jelita grubego może dotknąć każdego, bez względu na wiek. Boleśnie przekonała się o tym Bailey McBreen, młoda i energiczna pielęgniarka z Florydy. Choroba wywróciła jej życie do góry nogami. A wszystko zaczęło się od jednego...
Celiakia, inaczej glutenozależna choroba trzewna, jest przewlekłym schorzeniem o podłożu autoimmunologicznym, związanym ze spożywaniem produktów zawierających gluten. Celiakia to choroba genetyczna, która powoduje zaburzenia wchłaniania...
Gastroenterologia to dziedzina medycyny zajmująca się diagnostyką i leczeniem chorób w obrębie układu pokarmowego, do których zaliczamy choroby przełyku, choroby żołądka, choroby jelita grubego i jelita cienkiego, a także choroby...
Helicobakter pylori to bakteria, która odpowiada za ok. 80 procent zachorowań na raka żołądka. Czy infekcję da się wyleczyć siemieniem lnianym albo miodem?
Trzustka to znajdujący się w górnej części brzucha narząd produkujący hormony regulujące poziom cukru we krwi (insulinę, glukagon) oraz enzymy trawienne i sok trzustkowy, które są niezbędne w przebiegu procesów trawienia pokarmów....
Nadkwasota żołądka to problem, z którym zmaga się wiele osób w różnym wieku. Spora część z nich nie zdaje sobie sprawy, że choruje. Objawy schorzenia bywają bowiem dość niespecyficzne i łatwo je przeoczyć lub złożyć na karb innych...
Wzdęcia i gazy to uciążliwy oraz krępujący problem, który najczęściej związany jest ze stosowaniem źle skomponowanej diety. Powstające w nadmiarze gazy jelitowe powodują powiększenie obwodu brzucha i dyskomfort w jamie brzusznej. Co...
BadaniaProfilaktyka i leczenieChoroby nowotworoweStrefa Pacjenta
Kolonoskopia, czyli badanie profilaktyczne w kierunku wykrycia raka jelita grubego, wciąż wzbudza grozę i wstyd. Placówki medyczne podejmują różne działania, aby zachęcić pacjentów do badań. W tym celu posługują się nawet postaciami z...
Chrypka często bywa bagatelizowana. Zwykle składamy ją na karb przeziębienia, zbyt długiego mówienia lub podrażnienia gardła. Tymczasem przyczyna problemu nierzadko leży zupełnie gdzie indziej. Ten objaw może być bowiem zwiastunem wielu...
Wygląd, konsystencja i zapach stolca mogą wiele powiedzieć na temat stanu zdrowia. Warto zwracać uwagę na wygląd stolca i konsultować wszelkie odchylenia od normy z lekarzem. Jednym z objawów chorobowych jest stolec tłuszczowy, który...
Nietolerancja laktozy to zaburzenie trawienne, które rozwija się w wyniku niedoboru lub całkowitego braku enzymu laktazy, niezbędnego do trawienia laktozy. Laktoza to cukier mleczny, który zawierają m.in. mleko krowie i mleko kozie oraz...
O tętniaku aorty brzusznej chora osoba często dowiaduje się dopiero wtedy, gdy dojdzie do jego pęknięcia. Taka sytuacja stanowi zagrożenie dla naszego życia. Można jej jednak w prosty sposób zapobiec.
Choroby jamy ustnej to powszechny problem, który dotyczy osób w każdym wieku. Błona śluzowa jamy ustnej narażona jest na działanie różnych czynników drażniących oraz chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów, co zwiększa ryzyko...
Anna Lewandowska zmaga się z chorobą, która rzadko dotyka osób młodych. Zwykle pojawia się u seniorów po 65 roku życia. Mowa o SIBO. Na czym polega ta choroba i jak się objawia?
Na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy (wrzody żołądka i dwunastnicy) może świadczyć nawracający ból brzucha. Ta choroba górnego odcinka przewodu pokarmowego dotyczy osób w różnym wieku i często ma związek z zakażeniem bakterią...
Choroby układu moczowegoChoroby zakaźneProfilaktyka i leczenieBezpieczeństwo żywności
Bakteria Escherichia coli (bakteria E. coli, pałeczka okrężnicy, bakteria kałowa) stanowi element fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego ludzi i zwierząt. Wyróżniono wiele różnych szczepów serologicznych tej bakterii – większość...
Ból pod prawym żebrem mogą wywoływać różne schorzenia m.in. choroby narządów układu pokarmowego i moczowego. Ból pod prawym żebrem może być również związany z przeciążeniem mięśni i nerwobólem. Wyjaśniamy, jakie choroby powodują ból pod...
Stłuszczenie wątroby to stan chorobowy, który związany jest z gromadzeniem się tłuszczu w komórkach wątroby. Najczęściej kojarzone jest z nadużywaniem alkoholu – alkoholowe stłuszczenie wątroby to jedna z poważnych konsekwencji choroby...