Jak się odżywiasz, seniorze? Za mała różnorodność, zbyt długie przerwy między posiłkami

Jak się odżywiasz, seniorze? Za mała różnorodność, zbyt długie przerwy między posiłkami

Dodano: 
Beata Cieślińska – dietetyk kliniczny
Beata Cieślińska – dietetyk klinicznyŹródło:archiwum prywatne
Zbyt mało wody, warzyw, produktów zbożowych z pełnego przemiału, ryb, owoców i naturalnych napojów mlecznych. Za dużo „produktów przyjemnościowych” o niskiej wartości odżywczej – tak w skrócie można określić najczęstsze błędy żywieniowe popełniane przez seniorów. I choć jest to grupa bardzo zróżnicowana pod względem wieku, stanu zdrowia czy poziomu sprawności ruchowej, to najczęstsze błędy żywieniowe są podobne do tych występujących w populacji ogólnej – Jednak na zmianę nawyków nigdy nie jest za późno – mówi Beata Cieślińska – dietetyk kliniczny.

Podobno zmiana diety może wydłużyć życie nawet o trzy lata. Ile w tym prawdy?

Wieloletnie obserwacje i badania potwierdzają wpływ sposobu odżywiania na długość i jakość życia. Oczywiście, im dłużej stosujemy prozdrowotne nawyki żywieniowe, tym efekty są lepsze. Także w przypadku seniorów zmiana sposobu odżywiania może wydłużyć życie – nawet o 3 lata. Jednak nie chodzi tylko o długość, ale i jakość życia. Zmiana diety wiąże się z poprawą wyników badań, stanu zdrowia oraz nowym poziomem energii, który przekłada się na inne spojrzenie na świat.

Wraz z wiekiem zmienia się nasze zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. W związku z tym powinna zmienić się również dieta. Na ile seniorzy mają tego świadomość?

Zmiana nawyków żywieniowych zawsze jest wyzwaniem, a u osób starszych, które przez wiele lat jadły w określony sposób i mają utrwalone określone nawyki żywieniowe, szczególnie. Większość z nich nie jest świadomych, że to, co jedzą ma wpływ na ich stan zdrowia, wyniki badań, samopoczucie i poziom energii. Nie widzą więc konieczności, aby zacząć jeść inaczej niż do tej pory. Bardzo często takiej świadomości nie mają też pozostali członkowie rodziny. Nie zastanawiają się nad tym, że to, co może być dobrym posiłkiem dla kogoś innego, niekoniecznie będzie dobrym wyborem dla seniora. I nie chodzi tylko o produkty, które już przez większość są uważane za mało odżywcze. Na przykład kasza jaglana w połączeniu z pieczonym jabłkiem i rodzynkami nie jest najlepszą opcją dla osoby starszej z podwyższonym poziomem cukru.

W sieci jest mnóstwo gotowych jadłospisów i rozpisanych diet. Można je stosować na własną rękę?

Wybierając gotowy jadłospis, trzeba zwrócić uwagę na schorzenia, z jakimi zmaga się konkretny senior, jakie ma preferencje i możliwości finansowe. Najczęstsze spotykane w mojej praktyce problemy zdrowotne u osób w podeszłym wieku to podwyższony poziom cukru i cholesterolu, nadciśnienie, problemy z wątrobą czy nerkami. Trzeba to wziąć pod uwagę, decydując się na wdrożenie któregoś z jadłospisów.