Łykasz żelazo? Uważaj na te produkty

Łykasz żelazo? Uważaj na te produkty

Dodano: 
Suplement, zdjęcie ilustracyjne
Suplement, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / dalystar
Coraz chętniej sięgamy po różne suplementy diety wierząc, że dzięki nim pozbędziemy się wszystkich problemów ze zdrowiem. Czasem faktycznie cierpimy na niedobory i suplementacja jest wskazana. Tak często bywa w przypadku żelaza. Kiedy pojawią się pierwsze oznaki niedokrwistości, należy po nie sięgnąć. Problem w tym, że nie zawsze prawidłowo się wchłania, a to oznacza, że łykanie tabletek z żelazem nic nie daje.

Do niedoboru żelaza dochodzi w kilku przypadkach. Na przykład wtedy, gdy przyjmujemy go za mało w codziennej diecie, mamy za sobą zabieg, podczas którego doszło do znacznej utraty krwi, a także w okresie ciąży i karmienia piersią. To tylko kilka przykładów. Co ciekawe, podczas suplementacji żelaza również może dojść do niedoborów. Wszystko przez niektóre produkty spożywcze, które skutecznie blokują jego wchłanianie. Jeśli nie wyeliminujemy ich z diety, tabletki z żelazem można łykać w nieskończoność, bez spektakularnych efektów.

Oto produkty, na które należy uważać podczas suplementacji żelaza:

Błonnik pokarmowy

Jest bardzo ważnym składnikiem codziennej diety, ponieważ pokręca metabolizm, utrzymuje kosmki jelitowe w dobrej formie i sprzyja utrzymaniu optymalnej wagi ciała. Ponieważ nie jest trawiony przez nasz organizm, dosłownie przesuwa się przez cały układ pokarmowy, działając jak miotełka. Problem w tym, że jednocześnie ogranicza wchłanianie żelaza. Dlatego podczas suplementacji warto zrezygnować z pełnorazowego pieczywa, jabłek i warzyw, a już na pewno – zachować kilkugodzinny odstęp między ich spożyciem, a połknięciem suplementu.

Czytaj też:
Dobroczynne właściwości afrykańskiej diety

Kwas fitynowy

Ten związek chemiczny silnie wiąże żelazo i usuwa je z organizmu. ziarnach i nasionach roślin strączkowych, w otrębach zbóż i płatkach owsianych.

Taniny

Występują w kawie i herbacie. Mają działanie pobudzające, więc z przyjemnością po nie sięgamy. Niestety nie należy ich łączyć z suplementami z żelazem, ponieważ praktycznie wcale się nie wchłonie.

Czytaj też:
6 zaskakujących rzeczy, które powodują wzdęcia

Polifenole

Te antyoksydanty znajdziemy między innymi w czerwonym winie, winogronach, porzeczkach, a także czerwonych warzywach. Polifenole aż w 91 proc. wiążą jony żelaza, uniemożliwiając ich wchłanianie. To szczególnie istotne w przypadku osób będących na diecie wegetariańskiej, które świadomie rezygnują z mięsa na rzecz m.in. warzyw.

Źródło: Portal farmaceutyczno-medyczny