Naukowcy: Kwasy omega-3 i aspiryna zmniejszają ryzyko raka okrężnicy

Naukowcy: Kwasy omega-3 i aspiryna zmniejszają ryzyko raka okrężnicy

Dodano: 
Jelita wizualizacja
Jelita wizualizacja / Źródło: Fotolia
Kwasy omega-3 i aspiryna (kwas acetylosalicylowy) słyną ze swoich prozdrowotnych i leczniczych właściwości. Naukowcy jednak wciąż starają się zbadać je jak najdokładniej. Jak wynika z najnowszych ustaleń, kwasy omega-3 i aspiryna zmniejszają ryzyko raka okrężnicy.

Rak okrężnicy i odbytu występuje stosunkowo często. Nowotwór rozwija się z polipów lub nieprawidłowego wzrostu tkanki w okrężnicy. Wiele z tych polipów jest łagodnych, ale niektóre z nich mogą prowadzić do nowotworów złośliwych. Rak okrężnicy może dawać różne objawy (np. zmiana konsystencji i koloru stolca), które łatwo zbagatelizować, dlatego każdy z nas po 45. roku życia powinien po raz pierwszy wykonać kolonoskopię.

Znając czynniki ryzyka rozwoju raka okrężnicy, naukowcy szukają skutecznych metod walki z tym nowotworem. W nowym badaniu klinicznym, nazwanym testem „seAFOOD”, specjaliści z uniwersytetów w Leeds, Nottingham, Bradford i Newcastle w Wielkiej Brytanii, we współpracy z naukowcami z innych instytucji, sprawdzili, czy powszechnie dostępne leki, takie jak kwas acetylosalicylowy i kwas eikozapentaenowy (EPA) – eden z kluczowych kwasów tłuszczowych zawartych w omega-3 – zmniejszyłyby liczbę polipów przedrakowych u ludzi z wysokim ryzykiem raka okrężnicy.

Naukowcy zaangażowali do badań 709 osób z wysokim ryzykiem rozwoju raka okrężnicy. Zespół podzielił uczestników na cztery grupy terapeutyczne. Spośród nich tylko niektóre otrzymywały leczenie aspiryną (300 mg każdego dnia przez rok), inne tylko EPA (2 gramy EPA w czterech kapsułkach), trzecia grupa otrzymywała kombinację aspiryny i EPA, a ostatnia grupa otrzymywała placebo.

Uczestnicy, którzy przyjmowali aspirynę przez rok, mieli o 22 procent mniej polipów – w tym po prawej stronie jelita grubego, który trudniej jest monitorować poprzez kolonoskopię – niż ci, którzy przyjmowali placebo.

Osoby, które otrzymywały EPA miały o 9 procent mniej polipów w porównaniu do osób, które przyjmowały placebo, ale aż o 25 procent mniej polipów po lewej stronie jelita grubego.

Naukowcy sugerują, że zapobiegawcze wdrożenie tych substancji wraz z regularnym wykonywaniem kolonoskopii u osób z wysokim ryzykiem może zmniejszyć liczbę zachorowań.

Badania opublikowano w prestiżowym czasopiśmie The Lancet.

Czytaj także:
Aspiryna – co każdy z nas powinien o niej wiedzieć?

Czytaj także