Sposoby na zdrowego i smacznego kurczaka
Artykuł sponsorowany

Sposoby na zdrowego i smacznego kurczaka

Dodano:   /  Zmieniono: 
Mięso z kurczaka - źródło białka i witamin
Mięso z kurczaka - źródło białka i witamin
Jest niskokaloryczne, chude i niskotłuszczowe. Bogate w białko i witaminy. Mięso drobiowe jest idealne nie tylko dla sportowców, ale i dla osób, które dbają o zdrowie i smukłą sylwetkę.

Mięso drobiowe jest chude, niskokaloryczne i niskotłuszczowe. Jest też doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które dostarcza niezbędnych dla organizmu aminokwasów – również egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. W drobiu znajdziemy też witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6 i B12) oraz cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym zdrowy drób to cenne źródło cynku, fosforu, magnezu, żelaza, selenu i potasu. Mięso drobiowe to produkt wysokobiałkowy i niskokaloryczny. 100 gram to ok. 100 kalorii.

Dlaczego warto jeść drób?

Ze względu na niskokaloryczność oraz zawartość dużej ilości białka, a także właściwości przyspieszające metabolizm, mięso z kurczaka powinno być podstawą każdej diety – nie tylko sportowców i dzieci, ale też osób dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę. 

Ale to nie wszystko. Zawarte w kurczaku składniki odżywcze nie tylko zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także wspomagają układ odpornościowy, nerwowy i pokarmowy. Szczególnie zawarte w drobiu witaminy z grupy B, odgrywają istotną rolę w budowie komórek i ich regeneracji, co jest szczególnie ważne dla układu nerwowego. Regularne jedzenie kurczaka reguluje poziom cukru we krwi, usuwa nadmiar wody z organizmu, wspomaga wzrok, wzmacnia zęby, kości i serce, a także reguluje poziom stresu. Niewiele osób wie, że potrawy z kurczakiem także pozytywnie wpływają na stan i kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. A co istotne, jedzenie dań z kurczaka nie grozi ani miażdżycą, ani nadwagą.

Jakiego kurczaka wybierać

Pamiętajmy jednak, by zwracać uwagę na to, jakie mięso drobiowe wybieramy. Kurczaki pochodzące z hodowli przemysłowych bardzo często karmione są wysokokaloryczną paszą (nierzadko modyfikowaną genetycznie) tak, aby rosły szybko i błyskawicznie przybierały na wadze. Mięso z takich kurczaków ma niewiele wspólnego ze zdrowym żywieniem i zdrową dietą. Aby mieć pewność, że jemy zdrowo, warto kupować mądrze i rozsądnie. Najlepszym rozwiązaniem jest kurczak ekologiczny. Wyróżnia się on przede wszystkim dłuższym chowem, a pasza roślinna, którą jest karmiony, obfituje w witaminy i surowce mineralne. Dłuższy chów drobiu w czystym ekologicznie regionie oraz specjalny sposób karmienia sprawiają, że kurczak ekologiczny (jak np. Zagrodowy z Podlasia) jest zdrowszy, mniej otłuszczony i regularniej umięśniony niż zwykły.

Sposób na zdrowego i smacznego kurczaka

Aby kurczak po obróbce termicznej był bardziej soczysty i jeszcze mniej kaloryczny, przed rozpoczęciem smażenia, duszenia, czy grillowania warto usunąć z mięsa skórę. Poza tym możemy go też gotować w wodzie lub na parze. Pamiętajmy też o dodaniu ziół i podawaniu go z warzywami. Takie połączenie gwarantuje, że potrawy z kurczaka będą lekkie i wolne od nadmiaru kalorii.

Jeśli decydujemy się na smażenie, zamiast w głębokim tłuszczu, zróbmy to na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Gotując zaś kurczaka, pamiętajmy, by mięso zawsze wrzucać do gotującej się wody, nigdy zimnej. W ten prosty sposób unikniemy utraty cennych witamin i minerałów zawartych w mięsie.