Chcesz schudnąć bez uczucia głodu? Sięgaj po te produkty

Chcesz schudnąć bez uczucia głodu? Sięgaj po te produkty

Dodano: 
Odchudzanie
Odchudzanie Źródło: Unsplash / Thought Catalog
Odchudzanie wcale nie musi wiązać się z jedzeniem niewielkiej ilości produktów i ciągłym uczuciem głodu. Warto po prostu sięgać po niskokaloryczne warzywa i owoce. Dzięki temu możemy zjeść ich więcej, a co ciekawe, zawierają mnóstwo składników odżywczych. Sprawdź, po które są idealne w czasie odchudzania.

Jabłka
W 100 g jabłka znajdziemy około 52 kalorii. Dodatkowo, owoc jest pełen witaminy C i potasu, a także kwercetyny, środka przeciwzapalnego, przeciwwirusowego i przeciwnowotworowego. Jabłka są też dobrym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy.

Ogórki
W 100 g ogórków znajduje się około 12 kalorii, dlatego też wiele osób mówi, że właściwie nie zawierają one kalorii. Dodatkowo ogórki w większości składają się z wody, dlatego świetnie orzeźwiają. Są dobrym źródłem witaminy K.

Kalafior
W 100 g kalafiora znajdziemy około 25 kalorii. Jest źródłem witaminy C i K, a także kwasu foliowego.

Pomarańcze
W 100 g pomarańczy jest niecałe 50 kalorii. Jednak trzeba pamiętać, że jeden owoc waży na ogół więcej. Pomarańcza zawiera ponad sto różnych fitochemikaliów i ponad 60 flawonoidów. Wiele z nich ma działanie przeciwzapalne, a także właściwości przeciwutleniające. Pomarańcze są cennym źródłem witaminy C.

Arbuz
Ten cudowny, letni owoc orzeźwia jak żaden inny. Jest pełny wody, dlatego też zawiera niewiele kalorii. W 100 g będzie ich około 30. W arbuzie znajdziemy potas, witaminę C i likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem.

Szparagi
W 100 g szparagów znajdziemy około 20 kalorii. Zawierają selen oraz asparaginę, aminokwas o właściwościach moczopędnych. Są też dobrym źródłem wapnia, magnezu i potasu.

Marchewki
W 100 g marchewki znajdziemy około 41 kalorii. Warto po nią sięgać, ponieważ jest sycąca i zawiera mnóstwo witaminy A, która chroni wzrok.

Cebule
Gotowane cebule zawierają około 44 kalorii w 100 g. Są również wypełnione fosforem, potasem, witaminą b6 i witaminą C. Cebula jest także bogatym źródłem kwasu foliowego.

Kapusta
W 100 g kapusty znajduje się około 27 kalorii. To dlatego kapusta jest składnikiem wielu, odchudzających diet. Liść zawiera mnóstwo witaminy K i ponad połowę dziennej dawki witaminy C. Ponadto kapustę można wykorzystać na wiele sposobów.

Cukinia
W 100 g cukinii znajdziemy nieco ponad 15 kalorii. To bardzo mało i dlatego warto po to warzywo sięgać jak najczęściej. Ona również zawiera sporą porcję witaminy C. Cukinię można piec, smażyć, grillować, dodawać do babeczek i placków.