Grejpfruty odchudzają? To nie mit!

Grejpfruty odchudzają? To nie mit!

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu)Źródło:FreeImages.com
Dzięki dużej zawartości witaminy C, grejpfruty należą do najzdrowszych owoców. Potwierdzają to najnowsze badania, które podkreślą też, że te gorzkie cytrusy obniżają poziom cholesterolu i... przyspieszają zrzucanie zbędnych kilogramów.
Naukowcy stwierdzili, że regularne spożywanie grejpfrutów może znacząco obniżyć ryzyko przewlekłych zachorowań, dzięki zawartych w grejpfrutach witaminach, potasowi, błonnikowi pokarmowemu, beta-karotenu i magnezu. W badaniu, w których przeanalizowano diety kobiet powyżej 18 roku życia zauważono, że panie, które regularnie jadły grejpfruty spożywały mniej cukrów, tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Panie z grejpfrutami w swoich menu wykazywały wyższe stężenie "dobrego" cholesterolu HDL oraz niższe stężenie szkodliwych trójglicerydów, co przekłada się z kolei na obniżone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Stwierdzono także, że panie, które regularnie spożywały grejpfruty, miały niższą wagę ciała, niższe BMI i mniejszy obwód talii niż kobiety, które od grejpfrutów stroniły.

- Włączenie grejpfrutów do codziennej diety nie tylko pomoże kobietom zaspokoić podstawowe zapotrzebowanie na kluczowe składniki odżywcze, ale też pozwoli na uruchomienie istotnych mechanizmów prewencyjnych, chroniąc między innymi przed chorobami serca i zespołem metabolicznym - zauważają Gail Rampersaud z Uniwersytetu Floryda.

mamzdrowie.pl, sjk