A jak Awokado

Dodano:   /  Zmieniono: 
Awokado
Awokado Źródło: Fotolia / Autor: Anna Kucherova
Z badań opublikowanych w „Nutrition Journal” wynika, że dodanie awokado do pomidora lub marchewki poprawia wchłanianie karotenoidów oraz ich przekształcenia w aktywną formę witaminy A.

Naukowcy z Ohio State University przeprowadzili badania na grupie 12 w pełni zdrowych kobiet i mężczyzn, w którym badali wpływ awokado w połączeniu z owocami  i warzywami, które zawierają spore ilości karotenoidów. W pierwszej turze sprawdzano, czy spożywanie awokado wraz z bogatym w beta-karoten sosem pomidorowym ułatwi wchłanianie karotenoidów. Wyniki pokazały, że awokado 2,4-krotnie zwiększyło absorpcję beta-karotenu i 4,6-krotnie zwiększyło jego przekształcenie w witaminę A.

W drugiej turze do konsumpcji awokado zostało zestawione ze świeżą marchewką. Rezultat okazał się być jeszcze lepszy. Tutaj absorpcja beta-karotenu wzrosła 6,6-krotnie, a przekształcenie karotenoidów w formę aktywną było 12,6-krotnie większe!

Pamiętajmy, że w jedzeniu nie chodzi jedynie o walory smakowe, ale o umiejętne łączenie produktów, tak, aby, to co spożywamy było jak najbardziej wartościowe.

Źródło: Vimed /