Mity na temat alergii pokarmowych. Ty też w nie wierzysz?

Mity na temat alergii pokarmowych. Ty też w nie wierzysz?

Dodano: 
Alergia pokarmowa
Alergia pokarmowaŹródło:Fotolia / glisic_albina
Mity na temat alergii pokarmowych krążą w naszym społeczeństwie od lat. Nie potrafimy odróżnić alergii od nietolerancji, bywa, że bagatelizujemy niepokojące objawy, a czasem celowo wystawiamy się na działanie alergenu licząc, że dzięki temu wyzdrowiejemy. Też w to wierzysz? Obalamy najpopularniejsze mity na temat alergii pokarmowych.

Mity na temat alergii pokarmowych powtarzane są z pokolenia na pokolenie. O ile jeszcze kilkadziesiąt lat temu niewiele mówiło się na ten temat, dziś nie ma żadnych wątpliwości, że alergie pokarmowe mogą poważnie zagrażać życiu. Czym innym jest bowiem alergia pokarmowa, a czym innym nadwrażliwość. Bardzo często błędnie alergią nazywamy np. nietolerancję laktozy. W jakie mity na temat alergii pokarmowych wierzymy?

Mit 1: Alergie pokarmowe nie są poważne

To coś więcej niż tylko świąd skóry lub ból brzucha. Alergie pokarmowe mogą powodować objawy pokrzywkę i opuchnięcie dróg oddechowych, wymioty, trudności w oddychaniu i utratę przytomności. Jeśli reakcja alergiczna jest ciężka lub obejmuje kilka części ciała, mamy do czynienia z ze wstrząsem anafilaktycznym, który zagraża życiu. Alergie pokarmowe są nie tylko śmiertelnie niebezpieczne, ale wręcz zmieniają życie. Osoby cierpiące na alergie pokarmowe muszą być zawsze czujne, aby uniknąć reakcji.

Czytaj też:
Jedzenie przed snem może zaszkodzić

Mit 2: Odrobina nie zaszkodzi

W przypadku alergii, nawet śladowe ilości alergenu mogą wywołać ciężką reakcję. Chorzy muszą unikać nawet kontaktu krzyżowego bezpiecznej żywności z alergenem pokarmowym. Jest to dla niech niemalże tak samo niebezpieczne. Kontakt krzyżowy ma miejsce, gdy alergen zostaje przypadkowo przeniesiony z jednego pokarmu do drugi.

Mit 3: Alergia na orzeszki jest najgroźniejsza

Żadna pojedyncza alergia pokarmowa nie stanowi większego zagrożenia niż inne. Wszystkie są tak samo niebezpieczne. Chociaż do najczęstszych alergenów zalicza się tylko kilka produktów (mleko, jajka, orzechy arachidowe, soja, pszenica czy skorupiaki), alergenem może być dowolny produkt.

Mit 4: Alergie pokarmowe ujawniają się tylko w dzieciństwie

To, że nie wystąpiła w okresie dziecięcym podczas pierwszego kontaktu z żywnością, wcale nie oznacza, że jesteśmy bezpieczni. Alergia może się pojawić w każdym wieku i to na pokarm, który już jadło się w przeszłości.

Mit 5: Nie trzeba nosić przy sobie leku, jeśli nie je się alergenów

Czasem trudno ocenić, z jakich składników wykonane są dane potrawy. Szczególnie, jeśli sięga się po kupny produkt lub uczestniczy się w przyjęciu. Posiadanie przy sobie leków ratujących życie z epinefryną jest konieczne.

Czytaj też:
Kalendarz pylenia roślin, czyli co każdy alergik wiedzieć powinien

Mit 6: Senność po posiłku jest objawem alergii

Alergie pokarmowe objawiają się na różne sposoby. Powodują m.in. pokrzywkę, wysypkę, swędzenie lub obrzęk w jamie ustnej, wymioty, biegunkę, skurcze żołądka, trudności w oddychaniu lub niskie ciśnienie krwi. Senność czy uczucie zmęczenia raczej nie świadczy o alergii pokarmowej. Warto jednak porozmawiać o tym z lekarzem i znaleźć przyczynę gorszego samopoczucia po spożyciu posiłku.

Czytaj też:
Swędzi cię skóra? To może być objaw poważnej choroby

Mit 7: Ekspozycja na alergen jest formą leczenia

To zdecydowanie jeden z najgroźniejszych mitów, ponieważ celowa ekspozycja na alergen może skończyć się tragicznie. Jest to szczególnie niebezpieczne, jeśli takie przekonanie krąży wśród rodziców – mogą oni narazić swoje dziecko na ciężką reakcję alergiczną, a nawet na utratę życia.

Źródło: Reader's Digest/Food Allergy