Kwas foliowy nie tylko dla kobiet w ciąży. Niedobór szkodzi każdemu

Kwas foliowy nie tylko dla kobiet w ciąży. Niedobór szkodzi każdemu

Dodano: 
Kobieta cierpi z powodu bólu głowy
Kobieta cierpi z powodu bólu głowy Źródło: Fotolia / Antonioguillem
Kwas foliowy kojarzy nam się głównie z suplementacją kobiet ciężarnych. Witamina B9 jest jednak niezbędna każdemu z nas. Jej niedobór ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Sprawdź, dlaczego kwas foliowy jest tak istotny i jak rozpoznać jego niedobór.

Kwas foliowy (witamina B9) jest organicznym związkiem chemicznym z grupy witamin B. Kobiety w ciąży lub planujące zajść w ciążę przyjmują kwas foliowy, aby zapobiec poronieniom, wadom cewy nerwowej oraz wadom wrodzonym, takim jak rozszczep kręgosłupa. Jednak kwas foliowy jest potrzebny każdemu z nas, ponieważ chroni przed niedokrwistością, zapobiegania chorobom serca i udarom. To tylko kilka jego zalet.

Kwas foliowy – funkcje

Kwas foliowy jest niezbędny dla naszego prawidłowego rozwoju jeszcze w łonie matki. W dorosłym życiu również odgrywa ważną rolę. Oto kilka najważniejszych funkcji kwasu foliowego:

  • Zajmuje się produkcją materiału genetycznego zwanego DNA.
  • Obniża poziom homocysteiny u osób z chorobą nerek.
  • Spożywanie dużych ilości kwasu foliowego w czasie ciąży zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej.
  • Wraz z witaminą B12 wspomaga produkcję czerwonych krwinek i zapobiega niedokrwistości.
  • Chroni przed nowotworami.

Czytaj też:
Potas - na co pomaga? Funkcje, niedobór i suplementacja potasu

Kwas foliowy – niedobór

Niedobór kwasu foliowego ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Niestety większość z nas się z nim zmaga i nawet o tym nie wie. Niedobór może powodować:

  • niedokrwistość,
  • choroby układu krążenia,
  • zaburzenia układu pokarmowego,
  • stany zapalne w obrębie jamy ustnej,
  • osteoporozę,
  • poronienie,
  • wady płodu.

Niedostateczna ilość kwasu foliowego w diecie może też zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór.

Kwas foliowy – dieta i suplementacja

Pokarmy naturalnie bogate w kwas foliowy obejmują warzywa liściaste (takie jak szpinak i sałata), szparagi, owoce (banany, melony i cytryny), fasolę, drożdże, grzyby, mięso (np. wątroba wołowa i nerki), sok pomarańczowy i sok pomidorowy.

Kobiety w ciąży powinny rozpocząć suplementację kwasu foliowego natychmiast – gdy tylko dowiedzą się o ciąży. Najlepiej przyjmować go jeszcze wcześniej, jeśli ciąża jest planowana. Warto rozpocząć suplementację już 3 miesiące wcześniej. Kobiety w wieku rozrodczym mogą więc profilaktycznie przyjmować kwas foliowy.

Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia optymalna dawka kwasu foliowego wynosi 400 mcg na dobę – dawka ta dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn. W przypadku kobiet w ciąży dawka powinna wzrosnąć. Pomocne może się okazać oznaczenie poziomu kwasu foliowego. W tym celu wystarczy wykonać badanie krwi.

Kwas foliowy – nadmiar

Kwas foliowy, jak wszystkie witaminy i minerały, można przedawkować, co niekorzystnie odbije się na zdrowiu. Teoretycznie nadmiar powinien być usunięty z organizmu wraz z moczem. Jeśli jednak tak się nie stanie, organizm zacznie sygnalizować problemy. Wysokie dawki kwasu foliowego mogą powodować skurcze brzucha, biegunkę, wysypkę, zaburzenia snu, drażliwość, dezorientację, nudności, problemy żołądkowe, zmiany w zachowaniu, reakcje skórne, drgawki, gazy, nadpobudliwość i inne skutki niepożądane. Nadmiar kwasu foliowego może też powodować problemy w przyswajaniu niektórych leków i substancji.

Czytaj też:
15 kg do wakacji? Dietetyk: „Technicznie możliwe”. Więc gdzie jest haczyk?