Kawa może pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera i Parkinsona?

Kawa może pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera i Parkinsona?

Dodano: 
Gorąca kawa
Gorąca kawa / Źródło: Fotolia / al62
Naukowcy już od dawna zajmują kawą i w toku różnych badań i analiz udało już się wykazać, że ten czarny i mocny napój może mieć bardzo dobry wpływ na zdrowie. Jeśli oczywiście nie przesadzamy z jego ilością. Najnowsze badania dowodzą, że niektóre związki występujące w kawie mogą pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera i Parkinsona.

Większość z nas każdego dnia pije kawę, dlatego dobrą wiadomością powinny być najnowsze doniesienia naukowe. Okazuje się bowiem, że konsumpcja kawy może mieć działanie neuroprotekcyjne, zmniejszając ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i chorobę Parkinsona. Tak wynika z ustaleń naukowców z Uniwersytetu w Toronto i Instytutu Badań nad Kremlem w Kanadzie.

Wiadomo już, że blaszki amyloidowe, a także alfa-synukleina (rodzaj białka) występuje w większych ilościach u osób zmagających się z Alzheimerem i Parkinsonem. Naukowcy chcieli dokładnie sprawdzić jaki wpływ na gromadzenie się tych związków w mózgu ma kawa. Badacze odkryli, że grupa związków zwanych „fenylindanami” w kawie miała znaczący wpływ na zapobieganie zlepianiu się dwóch amyloidów w laboratorium.

To odkrycie może wskazywać na potencjalne narzędzie leczenia lub zapobiegania chorobom Alzheimera i Parkinsona w przyszłości, jednak konieczne są dalsze badania.

Warto dodać, że wiele wcześniejszych badań sugerowało związek między spożywaniem kawy a zmniejszonym ryzykiem zarówno choroby Alzheimera, jak i choroby Parkinsona.

Czytaj także:
7 prostych sposobów, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Czytaj także