Suplementy diety pomocne w profilaktyce raka

Suplementy diety pomocne w profilaktyce raka

Dodano: 
Zapobieganie niedoborom witaminy C
Zapobieganie niedoborom witaminy C Źródło: Fotolia / Yevheniia
Każdy z nas boi się raka, a ponieważ jest to bardzo poważna choroba, często kończąca się śmiercią, niezwykle ważna jest profilaktyka. Nie mamy wpływu na geny i środowisko zewnętrzne, ale możemy ograniczyć używki i zmodyfikować swoją dietę. Warto też rozważyć suplementację.

Błonnik pokarmowy

Wspomaga pracę układu pokarmowego i przyspiesza metabolizm, dzięki czemu sprzyja usuwaniu zbędnych produktów z organizmu. Duża zawartość błonnika pokarmowego w diecie zmniejsza m.in. ryzyko raka jelita grubego.

Młody jęczmień

Pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową oraz łagodzić stan zapalny i inne objawy związane z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Jest dobrym źródłem antyoksydantów (np. witaminy E). Działa jak tonik odmładzający organizm.

Czytaj też:
Co smog robi ze skórą? Można się zdziwić

Polifenole

Są związkami roślinnymi znanymi jako środki przeciwzapalne. Zapobiegają wzrostowi nowotworu i ograniczają przerzuty. Znajdziemy je w kakao, owocach, np. winogronach, żurawinie, czarnym bzie. Niektóre badania pokazują, że picie zielonej herbaty, która jest źródłem polifenoli, może znacznie zmniejszyć ryzyko raka.

Chlorella i spirulina

Mikroalgisłyną z właściwości detoksykacyjnych. Mogą wiązać metale ciężkie i usuwać je z organizmu. Ponadto są dobrym źródłem składników odżywczych i białka. Wzmacniają odporność i redukują zmęczenie. Znajdziemy w nich dużo witaminy B12.

Czytaj też:
Jak obniżyć ciśnienie krwi bez pomocy leków?

Kurkuma

Kurkumina jest aktywnym składnikiem kurkumy i wykazuje silne działanie antynowotworowe i przeciwzapalne.

Witamina C

Jeden z najsilniejszych antyoksydantów – walczy z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za starzenie się organizmu. Pozytywnie wpływa na pracę układu odpornościowego.

Witamina D

Badania wykazały, że jej niedobór sprzyja rozwojowi niektórych nowotworów, np. raka sutka. Nasz organizm potra ją wytwarzać, gdy skóra wystawiona jest na działanie promieni słonecznych. Niestety większość z nas cierpi na niedobór witaminy D i potrzebuje suplementacji.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Mają działanie przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób, w tym raka. Badania wykazały, że kobiety, które regularnie spożywały EPA i DHA, dwie formy kwasów omega-3, rzadziej zapadały na raka piersi.

Czytaj też:
Przechytrzyć raka

Źródło: Wprost