Zacznij jeść czosnek każdego dnia i sprawdź, co się stanie z twoim ciałem

Zacznij jeść czosnek każdego dnia i sprawdź, co się stanie z twoim ciałem

Dodano: 
Czosnek
Czosnek Źródło: Pexels / Isabella Mendes
„Uzdrawiający czosnek” bardzo często tak właśnie o nim mówimy. Znany od wielu wieków i chętnie wykorzystywany w medycynie naturalnej znalazł także szerokie zastosowanie w kuchni. Czy warto jeść czosnek? Jak świeży czosnek wpływa na nasz stan zdrowia?

Czosnek pospolity (Allium sativum) to jedna z najstarszych roślin wykorzystywanych przez człowieka w celach leczniczych. Jego właściwości i niemal magiczną moc doceniano już w starożytności. W starożytnym Egipcie otaczano go kultem i przypisywano mu zarówno czysto prozdrowotne, jak i ochronne działanie. Dziś czosnek nadal uważany jest za wartościowy składnik diety mającej wpływać na poprawę ogólnego stanu zdrowia, chronić przed chorobami oraz wspomagać leczenie różnych dolegliwości.

Jakie właściwości ma czosnek?

Czosnek to przede wszystkim prawdziwa skarbnica soli mineralnych – zawiera, m.in. wapń, żelazo, fosfor, magnez, sód i potas. Główki czosnku nie są już tak bogate w różne witaminy, bo zawierają jedynie witaminę C i witaminy z grupy B oraz prowitaminę A, ale za to sa źródłem białka, błonnika, enzymów, fitosteroli roślinnych oraz substancji o działaniu antybakteryjnym, pierwotniakobójczym i grzybobójczym.

Z tego względu czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Od wielu wieków uważany jest także za lekarstwo na choroby pasożytnicze. Za te szczególne właściwości czosnku odpowiadają fitoncydy, które występują także w innych roślinach jadalnych np. cebuli i chrzanie.

Czy czosnek jest zdrowy?

Oprócz właściwości podobnych do działania antybiotyków czosnek pozwala także (podobno) znacząco odmłodzić organizm. Zgodnie ze znalezioną przez delegację UNESCO w 1971 roku w Tybecie recepturą na miksturę odmładzającą z czosnku, już krótka kuracja specjalnie przygotowaną nalewką pozwala oczyścić organizm z nadmiaru tłuszczu oraz toksyn, poprawić metabolizm oraz znacząco odmłodzić wygląd skóry.

Nie tylko Tybetańczycy cenili czosnek. Jego prozdrowotne właściwości doceniali też m.in. Persowie, Hindusi, Babilończycy, Grecy i Rzymianie. Dziś potwierdzają je badania naukowe – czosnek polecany jest dla osób cierpiących na nadciśnienie oraz mających wysoki poziom cholesterolu. Sporo mówi się także o odchudzającym działaniu czosnku, ale warto zaznaczyć, że traci on swoje prozdrowotne właściwości w czasie suszenia.

Czytaj też:
Jakich produktów nie powinno być w diecie dziecka, a jakie produkty są zdrowe dla dzieci?

Czosnek a odchudzanie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy będziesz jeść czosnek każdego dnia? To zależy od stanu organizmu, ale na pewno poprawi się Twoja przemiana materii, więc możliwy jest także spadek masy ciała. Oczywiście sam czosnek nie wystarczy. Aby odchudzanie było skuteczne, musi uwzględniać odpowiednio dobraną dietę i aktywność fizyczną. Jedzenie czosnku nie spowoduje magicznego spalania zbędnych kilogramów, ale pomoże, m.in.:

  • wzmocnić odporność i ustrzec się przed sezonowymi infekcjami,
  • dostarczyć florze bakteryjnej jelit niezbędnych składników odżywczych (naturalny prebiotyk),
  • łagodzić dolegliwości układu pokarmowego,
  • chronić komórki przed stresem oksydacyjnym (silny antyoksydant),
  • chronić się przed chorobą wieńcową oraz miażdżycą,
  • wspomagać leczenie zewnętrznych i wewnętrznych zakażeń grzybiczych.

Jedzenie czosnku korzystnie wpływa na organizm, dlatego warto uwzględnić go w swojej diecie. Oczywiście niezbędny jest tutaj umiar, gdyż czosnek spożywany w nadmiarze może powodować różne dolegliwości np. ze strony trzustki.

Czytaj też:
Nie musisz na siłę jeść szpinaku. Lista smacznych produktów, które zawierają sporo żelaza

Czosnek może chronić przed chorobami nowotworowymi

Narodowy Instytut Raka w Stanach Zjednoczonych poleca jedzenie czosnku w celu zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych, które dotykają coraz większą część ludzkiej populacji. Co więcej, czosnek może także pomagać w leczeniu częstych dolegliwości związanych z zatruciem bakteriami E. coli oraz okazuje się równie skuteczny w leczeniu zakażeń grzybiczych, jak znane leki syntetyczne.

Czosnek nie zachęca do częstego delektowania się swoim smakiem na surowo ze względu na dość silną i drażniącą woń. Można ją jednak znacznie zneutralizować, np. żując natkę pietruszki. Spożywając czosnek systematycznie, ale w niewielkich ilościach, np. ząbek lub dwa dziennie, można w dużej mierze zadbać o skuteczną profilaktykę wielu mniej i bardziej poważnych schorzeń. Na szczególną uwagę zasługuje pozytywny wpływ czosnku na układ sercowo – naczyniowy, który bardzo cierpi wskutek stosowania nieodpowiednio skomponowanej diety oraz siedzącego trybu życia.

Czytaj też:
Błonnik pomaga w odchudzaniu, ale mowa o konkretnym rodzaju