Jaki cukier wybrać na diecie?

Jaki cukier wybrać na diecie?

Dodano: 
Cukier, zdjęcie ilustracyjne
Cukier, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / pinkomelet
Biały cukier uważany jest za głównego wroga szczupłej sylwetki. Jego wadą jest nie tylko wysoka kaloryczność, która przyczynia się do nadwagi oraz otyłości, ale także brak jakichkolwiek wartości odżywczych. Cukier przyczynia się także do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, więc jego spożycie należy ograniczyć, nie tylko będąc na diecie.

„Biała śmierć” tak często nazywany jest cukier. Ma to swoje uzasadnienie, bo szkody, które powoduje w organizmie człowieka, są ogromne. Bezwartościowe węglowodany proste, które dostarczamy do organizmu wraz z każdą łyżeczką cukru, powodują nie tylko nadwagę i otyłość, ale także uzależniają jak narkotyki. Jakie są zdrowe zamienniki białego cukru?

Cukier uzależnia!

Cukier to w pełni legalna i niestety powszechnie stosowana używka. Po spożyciu węglowodanów prostych w naszym organizmie wzrasta wydzielanie tzw. hormonów szczęścia, więc szybko odczuwamy poprawę samopoczucia i świetny nastrój. Nasz organizm ekspresowo przyzwyczaja się do takiej słodkiej nagrody. Doskonale widać to w momencie, gdy odstawimy cukier – wówczas pojawiają się nagłe napady głodu i ochota na coś słodkiego oraz mogą wystąpić typowe reakcje odstawienne, jak np. w przypadku alkoholu lub papierosów – bóle głowy, rozdrażnienie, spadek nastroju, drżenie ciała, a nawet depresja.

Ile cukru można zjeść dziennie?

Przeciętny Polak zjada rocznie około 40 kg cukru. Warto zaznaczyć, że nie jest to jedynie cukier, który samodzielnie wsypujemy do kawy i herbaty, dodajemy do domowych wypieków czy przetworów owocowych np. dżemów. Cukier kryje się także w produktach, których nawet nie podejrzewamy o to, że go zawierają, więc bardzo trudno jest kontrolować jego dzienne spożycie, co stanowi poważne zagrożenie dla naszego zdrowia i zdrowia naszych dzieci.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukier nie powinien stanowić więcej niż 10% naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego. To około 10 – 12 łyżeczek, czyli 50 g (400 kcal). Jednocześnie WHO zaleca ograniczenie powyższego spożycia cukru o połowę – w celu poprawy stanu zdrowia kalorie pochodzące z cukru nie powinny przekroczyć 5% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Czytaj też:
Orzechy włoskie a cukrzyca. Jakie orzechy można jeść przy cukrzycy?

Cukier w produktach spożywczych

Sięgając do cukiernicy, wiemy, ile cukru spożywamy. Zagrożeniem jest więc przede wszystkim cukier dodany, czyli ten występujących w różnych produktach spożywczych także z pozoru dietetycznych. Kryje się on pod wieloma nazwami. W składzie produktów spożywczych oprócz słowa „cukier” może znaleźć się także, m.in. sacharozę, glukozę, fruktozę, karmel, ksylitol, syrop glukozowo- fruktozowy, melasę, syrop z agawy, syrop ryżowy, syrop kukurydziany oraz liczne (sztuczne) słodziki, które podejrzewane są o działanie alergizujące i rakotwórcze np. acesulfamu K i aspartam. W sumie cukier i spodziki kryją się pod ponad 60 nazwami.

Zdrowe zamienniki cukru

Czy istnieją zdrowe zamienniki cukru? Tak, jednak i ich nie należy nadużywać – umiar to podstawa w dążeniu do zdrowia i szczupłej sylwetki. Kluczowy podczas wyboru substancji słodzącej jest przede wszystkim jej indeks glikemiczny oraz pochodzenie. Naturalne zamienniki cukru są zdecydowanie lepszym wyborem niż sztuczne słodziki.

Czytaj też:
Odchudzasz się? Zmień talerze. Ten kolor sprawi, że zjesz mniej

1. Stewia

Zalety:

  • 0 kcal w 100 g,
  • indeks glikemiczny – 0,
  • polecana dla cukrzyków,
  • może być poddawana działaniu wysokiej temperatury.

Wady:

  • nieco gorzkawy posmak.

2. Ksylitol

Zalety:

  • 240 kcal w 100 g,
  • indeks glikemiczny – 8,
  • polecany dla cukrzyków,
  • nie powoduje próchnicy i wspomaga mineralizację zębów,
  • ma właściwości prozdrowotne,
  • może być poddawany działaniu wysokiej temperatury.

Wady:

  • może powodować biegunki.

3. Syrop Klonowy

Zalety:

  • 270 kcal w 100 g,
  • może być poddawany działaniu wysokiej temperatury,
  • jest źródłem witamin i minerałów.

Wady:

  • niezalecany dla cukrzyków,
  • indeks glikemiczny – 70.

4. Naturalny miód

Zalety:

  • ma liczne właściwości prozdrowotne.

Wady:

  • 324 kcal w 100 g,
  • Indeks glikemiczny – 50-87 (w zależności od rodzaju miodu),
  • nie może być poddawany działaniu wysokiej temperatury (powyżej 40 stopni Celsjusza), bo traci swoje prozdrowotne właściwości,
  • niezalecany dla cukrzyków.

Czytaj też:
3 błędy dietetyczne, które utrudniają odchudzanie