Jajka faszerowane awokado. Przepis od dietetyka

Jajka faszerowane awokado. Przepis od dietetyka

Dodano: 
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane Źródło: Kuchnia Wrzoska
W czasie świąt wielkanocnych na naszych stołach królują jajka. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Czasem jednak liczą się nie tylko nasze upodobania smakowe, ale... zdrowie i szczupła sylwetka. O idealny przepis, spełniający wszystkie te wymogi, zapytaliśmy Michała Wrzoska, dietetyka klinicznego, trenera personalnego i autora wielu przepisów. Jak przygotować jajka faszerowane awokado prosto z Kuchni Wrzoska?

Jajka faszerowane awokado – przepis

Składniki na 1 jedną porcję:

  • 80 g dojrzałego awokado
  • 3 jaja kurze
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 40 g pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek lub kolendra

Przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, zbijamy skorupki i zostawiamy w zimnej wodzie do ostudzenia
  2. Obieramy, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka. Rozgniatamy widelcem w miseczce
  3. Miąższ awokado rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny i dodajemy do żółtek
  4. Następnie dodajemy starty czosnek, posiekaną papryczkę chili, oliwę, kolendrę lub szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem
  5. Pomidorki kroimy na małe kawałeczki. Dodajemy do pasty i delikatnie mieszamy
  6. Białka wypełniamy farszem, następnie dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i drobno pokrojoną papryczką chilli

Wartości odżywcze jajek faszerowanych awokado

Jak zapewnia Michał Wrzosek, tak przygotowane jajka będą nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe. To doskonała propozycja na śniadanie lub przekąskę, w zależności od naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Mogą być też oryginalnym sposobem podania jajek na wielkanocnym stole.

W jednej porcji (składniki i ich ilość powyżej) znajdziemy:

  • 437 kalorii,
  • 21 g białka,
  • 37 g tłuszczy,
  • 5 g węglowodanów.

Inne przepisy dietetyka znajdziesz na stronie Kuchnia Wrzoska.

Czytaj też:
Michał Wrzosek: Dieta nie ma początku ani końca. Zrozumienie tego jest kluczowe dla zdrowia i figury

Źródło: Kuchnia Wrzoska