Używasz żeliwnej patelni? Uważaj, co na niej przyrządzasz

Używasz żeliwnej patelni? Uważaj, co na niej przyrządzasz

Dodano: 
Posiłek
Posiłek Źródło:Unsplash / Atharva Lele
Mogłoby się zdawać, że żeliwne garnki i patelnie wyszły już z mody, jednak właśnie teraz znów zyskują na popularności. Niestety ich użytkowanie wymaga przestrzegania pewnych zasad.

Żeliwne garnki i patelnie doskonale sprawdzają się w kuchni, ponieważ możemy w nich nie tylko gotować, dusić i smażyć, ale także zapiekać różne dania w piekarniku. Potrafią osiągnąć bardzo wysoką temperaturę i długo ją trzymać. Niektórzy wierzą, że niektóre dania lepiej smakują, gdy użyje się żeliwnego sprzętu. Ponoć stek najlepiej smakuje smażony właśnie na takiej patelni. W dodatku sprzęty te bardzo łatwo się myje (często wystarczy tylko spłukać je ciepłą wodą). Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystko można przyrządzać z użyciem żeliwnych garnków i patelni. Dowiedz się, dlaczego.

Żeliwne garnki i patelnie – na co uważać?

  • Kwaśne potrawy, takie jak pomidory, mogą uszkodzić nieprzywierającą powłokę patelni. Co gorsza, sos pomidorowy będzie smakował metalicznie, szczególnie jeśli jest to coś takiego, co należy przygotowywać długo i powoli jak sos do makaronu. W takim przypadku zdecydowanie lepiej wybrać garnuszek ze stali nierdzewnej.
  • Na żeliwnej patelni lepiej też nie dusić mięs w winie. Powłoka garnka nie lubi także octu.
  • Ponieważ w żeliwnym naczyniu można też piec, niektórzy wykorzystują je do przyrządzania deserów lub wypieku chleba. Trzeba jednak mieć świadomość, że niektóre zapachy i smaki mogą na stałe „przywrzeć” do naczynia. Później nasz wypiek może mieć pikantny lub czosnkowy posmak.
  • Żeliwne naczynia nie nadają się do przyrządzania omletu. Masa bardzo szybko przyklei się do powierzchni. Po pierwsze – omlet trzeba będzie zeskrobać, a więc nie będzie już wyglądał tak apetycznie, a po drugie – może nasz czekać odmaczanie patelni.
  • Podobnie jak jajka, delikatne filety rybne mogą przyklejać się do żeliwnej patelni, co utrudnia ich późniejsze zsunięcie. Mocne skrobanie w celu usunięcia delikatnych ryb może uszkodzić powłokę. Podczas gdy żeliwo doskonale nadaje się do smażenia steków, dzięki temu, jak potrafi się rozgrzać, nie jest to najlepsza forma obróbki dla takich ryb jak tilapia, dorsz i flądra.

Czytaj też:
Polacy kochają robić przetwory. Kobiety kiszą ogórki, mężczyźni... wolą nalewki

Źródło: Prevention