Czy dzieci mogą jeść grzyby?

Czy dzieci mogą jeść grzyby?

Dodano: 
Grzyby
Grzyby Źródło: Pexels / Valeria Boltneva
Jesień nieodłącznie kojarzy się ze zbieraniem grzybów. Prawdziwki, podgrzybki czy maślaki – odpowiednio przyrządzone czy wysuszone są skarbnicą smaku. Jednak czy każdy może je spożywać, a konkretnie: czy mogą robić to dzieci?

Istnieją gatunki, które są trujące, o czym wiedzą doskonale wprawieni grzybiarze. Spośród tych nadających się do spożycia każdy wybierze coś dla siebie. Jednak, jeżeli nie masz pewności, kup grzyby w sklepie.

Czytaj też:
Myślisz, że o grzybach wiesz wszystko? Te fakty cię zaskoczą

Kiedy dzieci mogą jeść grzyby?

Nie ma ścisłych zaleceń organizacji medycznych czy agend rządowych dotyczących zakazu spożywania grzybów przez dzieci w momencie, kiedy zaczną już spożywać pokarm o stałej konsystencji. Różne witryny o zdrowym odżywianiu i rodzicielstwie podają, że trzeba poczekać, aż dzieci będą miały około 10-12 miesięcy, zanim będzie można wprowadzić grzyby do ich diety. Niektórzy pediatrzy i eksperci od naturalnej żywności zalecają zawsze gotowanie grzybów przed ich zjedzeniem, szczególnie w przypadku dzieci.

Czy spożywanie grzybów jest korzystne?

Niektóre grzyby mają więcej potasu niż banan! Są również dobrym źródłem żelaza, błonnika i selenu, ważnego minerału. Jeśli w procesie wzrastania pozostawały pod wpływem światła słonecznego, mogą stanowić jedno z najlepszych roślinnych źródeł witaminy D, jakie można zjeść. Witamina D pomaga budować silne kości i może pomóc w walce z rakiem okrężnicy.

Czytaj też:
Sezon na grzyby. Ważne ostrzeżenie. Niektórzy nie powinni ich zbierać

Alergie na grzyby

Niewielki odsetek ludzi może być uczulony na grzyby. Ryzyko jest niskie podczas samego spożywania grzybów, ale ponieważ grzyby – jak sama nazwa wskazuje – są grzybami, wypuszczają zarodniki w powietrze. Zarodniki te mogą powodować alergie podobne do tych powodowanych przez pyłki lub pleśń.

Grzybowe przekąski – dobre dla dziecka?

Grzyby mogą być dobrą opcją dla dziecka. Najmłodsi potrzebują miękkich pokarmów, które można w dodatku przyciąć do bezpiecznego dla nich rozmiaru. Grzyby mają dużo smaku, witamin i minerałów i są wystarczająco miękkie, aby jadł je także ten malutki człowiek, który ma tylko kilka zębów. Nie podawaj ich dzieciom na surowo... i sam też spożywaj je po obróbce termicznej.

Jak zrobić smaczne potrawy z grzybów?

Grzyby sprawdzają się jako danie główne lub przystawka. Mogą być smażone, grillowane, pieczone, duszone lub gotowane w dowolny sposób. Oto kilka pomysłów przyjaznych dzieciom:

  • Podsmaż grzyby z masłem lub oliwą z oliwek, czosnkiem i odrobiną soli i spożywaj je z ryżem lub makaronem, jako przystawka do mięs lub razem z innymi warzywami, takimi jak szpinak, fasolka szparagowa lub ziemniaki;
  • Zamień mięso na pieczarkę portobello w burgerach lub przyrządź w panierce i zjedz jako kotlet;
  • Makaron ze śmietaną, pieczarkami i szpinakiem również może być dobrą opcją;
  • Grzyby możesz spożyć także w towarzystwie potrawki z kurczaka;
  • Właściwie wszystko smakuje dobrze w tortilli z rozpływającym się serem w środku. Quesadilla z grzybami to smaczna przekąska lub pomysł na lunch;
  • Trzy składniki: ryż, groszek, grzyby... oraz kilka przypraw i tłuszczu. I oto jest risotto z grzybami;
  • Grzyby stanowią też doskonały dodatek do pizzy.

Jeśli twoje dziecko nie polubi grzybów od razu, następnego dnia wypróbuj inny przepis. A warto zachęcić malucha do polubienia tych aromatycznych, bogatych w witaminy i minerały zawodników!

Czytaj też:
Czy grzyby są ciężkostrawne? Jak je przyrządzać, żeby sobie nie zaszkodzić