Masz cukrzycę? Bezwzględnie unikaj tych pokarmów

Masz cukrzycę? Bezwzględnie unikaj tych pokarmów

Dodano: 
Zdrowe odżywianie - ilustracja
Zdrowe odżywianie - ilustracjaŹródło:Shutterstock / Natalia Mels
Chcesz zapobiec wysokiemu poziomowi cukru we krwi i przybieraniu na wadze? Odstaw kilka produktów i osiągnij to łatwiej, niż mogłeś się spodziewać.

Chociaż leki na cukrzycę pomagają, jednym z najlepszych sposobów leczenia tej choroby (lub zapobiegania jej) jest nauczenie się, jakich pokarmów należy unikać w przypadku cukrzycy.

Chodzi o coś więcej niż kontrolowanie poziomu cukru we krwi poprzez unikanie słodyczy. Musisz zdobyć sporą wiedzę na temat żywności z ukrytymi cukrami, sztucznymi składnikami i o wysokim stopniu przetworzenia. W przypadku kobiet z cukrzycą ciążową przestrzeganie diety cukrzycowej jest nawet jeszcze ważniejsze.

Czytaj też:
Dieta przedcukrzycowa – jak wygląda i kto powinien na nią przejść?

Jeżeli zatem zmagasz się z cukrzycą, pamiętaj o tym, że niektóre grupy produktów są dla ciebie wyjątkowo szkodliwe. Rozregulowany poziom cukru we krwi może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, które nie będą już takie łatwe do ujarzmienia i zahamowania. Sprawdź poniższą listę, by ustalić, czego nie wolno ci jeść. Może to wydawać się dużą ilością informacji, szczególnie jeśli dopiero zdiagnozowano u ciebie cukrzycę. Działaj krok po kroku: większość produktów, których należy unikać przy cukrzycy, jest łatwa do usunięcia.

Czego zależy się wystrzegać przy cukrzycy?

1. Zabielacze do kawy
Harvard School of Public Health (HSPH) opublikowała badanie, w którym stwierdzono, że osoby pijące kawę mają znacznie obniżone ryzyko cukrzycy typu 2. Świetne wieści, prawda? Był jeden haczyk: kawa jest super zdrowa, o ile nie jest pełna śmietanki. Spośród wielu produktów żywnościowych, których należy unikać w przypadku cukrzycy, śmietanka do kawy jest prawdopodobnie ostatnim, co przyszłoby ci do głowy. W końcu nie używasz jej AŻ tyle. Ale zwykle jest wypełniona cukrem i sztucznymi aromatami, które są jeszcze gorsze niż cukier. Niestety twój ulubiony dodatek do kawy najprawdopodobniej jest wypełniony też paskudnymi sztucznymi słodzikami i syropem kukurydzianym. Śmietanki inne niż mleczne są najgorsze. Czy czytałeś kiedyś ich listę składników? Dobrą wiadomością jest to, że istnieją zdrowsze opcje, jeśli po prostu nie możesz znieść czarnej kawy. Prawdziwa śmietana, cynamon, wanilia, mleko kokosowe i naturalne słodziki, takie jak miód (oszczędnie) lub stewia, są lepszymi opcjami. Są szanse, że znajdziesz kombinację, która smakuje lepiej niż ukochany zabielacz.

2. Przetworzone mięso
Twój lekarz prawdopodobnie zalecił zwiększenie zawartości białka w diecie. I powinieneś to zrobić. Ale przetworzone mięso NIE jest odpowiedzią. Pełne wypełniaczy, aromatów, sodu, konserwantów i toksycznych chemikaliów trudno w ogóle postrzegać jako żywność. Regularne spożywanie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko chorób serca o ponad 40 procent. Nie była to jednak największa niespodzianka: zwiększyło to także ryzyko cukrzycy typu 2 o prawie 20 procent! Spożywanie 50 g tych „mięsnych” produktów (odpowiednik jednego hot doga) dziennie faktycznie zwiększa ryzyko cukrzycy o ponad 50 procent. Dobre jest spożywanie ekologicznych mięs, owoców morza i białek roślinnych, które wymagają pewnego przygotowania. Gotuj i schładzaj posiłki wcześniej, abyś nie musiał na biegu korzystać z niezdrowych opcji. Gdy jesteś w sytuacji kryzysowej, istnieją zdrowe opcje białkowe.

3. Mrożone posiłki
Owoce i warzywa mrożone błyskawicznie zdecydowanie przynoszą korzyści, jeśli są odpowiednio wykonane. Pozwalają cieszyć się pełnymi korzyściami odżywczymi przez cały rok, nie martwiąc się o daty przydatności ani konserwanty. Mrożone posiłki gotowe to jednak zupełnie inna historia. Jedzenie odgrzewane w kuchence mikrofalowej nie jest zbyt apetyczne. Aby to nadrobić, producenci muszą dodać nienaturalne składniki. Przeciętny mrożony obiad zawiera więcej sodu, tłuszczu i konserwantów, niż powinno się spożywać w ciągu jednego dnia. Wszystko z sosem (nawet sam sos) musi być pełne węglowodanów zwiększających stężenie glukozy.

4. Słodkie napoje bezalkoholowe
Niewiele jest artykułów spożywczych lub napojów, które zawierają tyle cukru w ​​małym opakowaniu, co napoje gazowane. Zasadniczo jest to cukier płynny o przeciętnej wadze około 39 g w pojedynczej puszce. Biorąc pod uwagę, że American Heart Association (AHA) zaleca nie więcej niż 38 gramów dziennie dla dorosłego mężczyzny... to są złe wieści. Badania pokazują, że picie dwóch takich bomb cukrowych dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy. Myślisz o przejściu na dietę? To samo badanie wykazało, że picie napojów dietetycznych nie dało różnicy w poziomach ryzyka. Na dłuższą metę sztuczne słodziki w dietetycznych napojach są równie złe.

5. Syropy do napojów
Myślisz, że pijesz coś dobrego niczym z babcinej spiżarni, a tu jednak... W całej swojej formie owoc nadal zawiera cukier, ale zawiera także błonnik. Błonnik obniża odpowiedź glikemiczną organizmu, spowalniając trawienie, a także utrzymując cię pełnym. Dlatego lepsze będą po prostu owoce, które mają błonnik w przeciwieństwie do ich odciśniętej postaci.

6. Smażone potrawy
Smażone potrawy są dla ciebie złe, nawet jeśli nie masz cukrzycy. Badania pokazują, że tłuszcze trans, podobnie jak oleje używane do smażenia, mogą faktycznie podnosić oporność na insulinę. Regularne spożywanie tłustych potraw ma mocny związek z chorobami układu sercowo-naczyniowego, co również zwiększa ryzyko zespołu metabolicznego i cukrzycy.

7. Napoje izotoniczne i witaminowe
Witaminizowane napoje były i są wielkim hitem w branży napojów. Pyszne, aromatyzowane napoje z witaminami? Muszą być zdrowe! A jednak nie są. Nawet jeśli produkt jest oznakowany zdrowo brzmiącymi słowami lub wyrażeniami, zawartość składników odżywczych nie idzie w parze. Woda z witaminami i podobne produkty to zwykle woda z cukrem i odrobiną syntetycznych witamin oraz dużą ilością sztucznego aromatu. W rzeczywistości jedna butelka wody witaminowej zawiera prawie tyle samo węglowodanów, co butelka zwykłego słodkiego napoju gazowanego.

8. Biały chleb i makaron
Spożycie węglowodanów podnosi poziom glukozy we krwi. Błonnik pomaga zapobiegać gwałtownemu wzrostowi cukru we krwi i zmniejsza odpowiedź insuliny. Dla diabetyków, zwłaszcza cukrzyków typu 2, jest to bardzo ważne. W większości białych chlebów i makaronów usunięto większość błonnika i składników odżywczych z ziarna, a przez to także większość wartości odżywczej chleba. To zwiększa także indeks glikemiczny. Spróbuj zastąpić biały chleb i makarony wersjami „100 procent pełnego ziarna”. Ponadto spróbuj ograniczyć spożycie węglowodanów skrobiowych (takich jak pieczywo i makarony) do 25 procent lub mniej dziennej dawki kalorii.

9. Jogurty smakowe
Badania pokazują, że osoby regularnie jedzące jogurt mają mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę niż osoby, które tego nie robią. Wynika to głównie z probiotyków w jogurcie, które pomagają utrzymać zdrowe i szczęśliwe jelita. Jak można się domyślić, istnieje pewien haczyk: nie wszystkie jogurty są sobie równe. Przeciętny jogurt smakowy zakupiony w sklepie może zawierać nawet 27 gramów cukru w ​​jednej porcji! Stwórz własny jogurt smakowy z niesłodzonym jogurtem greckim (o dużej zawartości białka!) I własnymi dodatkami. Dobrym punktem wyjścia są świeże owoce, muesli bez dodatku cukru, prażone orzechy, kakao, miód i cynamon. Baw się i stwórz własną kompozycję. Jedz 4-5 porcji jogurtu tygodniowo, aby uzyskać jak najwięcej korzyści.

10. Śniadaniowe batoniki zbożowe i granola
Mimo że jedzenie płatków w dzieciństwie już 10 lat temu naukowcy wiązali ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy, niewiele się zmieniło. Jeśli przeczytasz etykietę z wartościami odżywczymi z boku pudełka z płatkami, zobaczysz, że są to w zasadzie wzmocnione bomby węglowodanowe A co z batonikami z granoli? Typowy batonik muesli to w zasadzie płatki zbożowe bez mleka. Batoniki mogą być świetną opcją podczas aktywności fizycznej, ale na ogół lepiej ich nie jeść, bo zawierają dużo cukru.

11. Suszone owoce
Suszone owoce należy jeść z umiarem. Jedną z zalet świeżych owoców jest to, że cała woda i błonnik są w nich obecne. Pomaga ci to napełnić się i spowolnić trawienie. Wysuszenie owoców znacznie je zmniejsza, więc ostatecznie jesz więcej, niż potrzebujesz. Szybko podnoszą one indeks glikemiczny, co jeszcze bardziej wpływa na poziom cukru we krwi.

12. Alkohol
Największym problemem dla diabetyków nie jest sam alkohol. Picie z umiarem jest zwykle bezpieczne. Alkohol, jak i generalnie różne drinki mają ogólnie wysoką zawartość cukru bez wartości odżywczej. Kiedy już pijesz, wybierz kieliszek czerwonego wytrawnego wina. Ponadto należy pamiętać o wpływie alkoholu na poziom glukozy i/lub leki. Twoje ciało używa zapasów glukozy do przetwarzania alkoholu, co powoduje spadek poziomu cukru we krwi do 24 godzin. Jako cukrzyk musisz początkowo uważać na objawy hiperglikemii, a następnie na hipoglikemię następnego dnia. Leki mogą to pogorszyć.
Czytaj też:
Cofnij cukrzycę w tych 7 krokach

Źródło: dailyhealthpost.com

  • Partner serwisu
  • Boehringer Ingelheim