Daktyle to owoce idealne dla osób zmęczonych i zapracowanych. Jakie mają właściwości prozdrowotne? Dlaczego powinny po nie sięgać osoby z problemami jelitowymi? W kuchni programu „Dzień Dobry TVN” coach zdrowia Agnieszka Cegielska wytłumaczyła dlaczego warto je jeść.
Daktyle – skład
W 100 g daktyli znajdziemy:
-
Kalorie: około 285 kcal
-
Błonnik: 6,7 g (27% zalecanego dziennego spożycia)
-
Potas: 696 miligramów (20% zalecanego dziennego spożycia)
-
Miedź: 0,4 miligrama (18% zalecanego dziennego spożycia)
-
Mangan: 0,3 miligrama (15% zalecanego dziennego spożycia)
- Magnez: 54 miligramy (14% zalecanego dziennego spożycia)
- Witamina B6: 0,2 miligrama (12% zalecanego dziennego spożycia)
Chociaż daktyle zawierają wyjątkowo dużo cukru, nie warto wykluczać ich ze swojej codziennej diety. Jedno z badań z roku 2003 roku, opublikowane w „International Journal of Food, Sciences and Nutrition” sugeruje, że daktyle zawierają szeroką gamę niezbędnych składników odżywczych, które mają działanie przeciwnowotworowe i wspomagają układ odpornościowy. Oprócz 15 składników mineralnych znajdziemy w nich także 23 rodzaje aminokwasów i nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas palmitynowy, oleinowy, linolowy i linolenowy. Ten wyjątkowy skład powoduje, że daktyle stają się niemalże „przekąską idealną”.
Daktyle – właściwości prozdrowotne
Wsparcie układu trawienia. Błonnik pokarmowy w daktylach oczyszcza system żołądkowo-jelitowy, umożliwiając bardziej efektywną pracę okrężnicy. Ponadto sprzyja regularności wypróżnień, zapobiega zaparciom, zagęszcza stolec. Dodatkowo błonnik pokarmowy daje uczucie sytości, dzięki temu redukuje podjadanie w ciągu dnia. Sięganie po słodkie daktyle idealnie zastąpi nawyk podjadania batoników i czekoladek.
Zapobieganie niedoborom magnezu. Działanie przeciwzapalne magnezu może zmniejszyć ryzyko zapalenia stawów, chorób sercowo-naczyniowych i choroby Alzheimera, a także innych problemów zdrowotnych. Wysokie spożycie magnezu wiąże się z niższymi stężeniami niektórych markerów ogólnoustrojowego stanu zapalnego. Magnez pomaga również obniżyć ciśnienie krwi. Daktyle zawierają także dużo potasu, który może obniżyć ciśnienie krwi i sprzyjać zachowaniu dobrego zdrowia. Spożycie magnezu w diecie wiąże się również ze zmniejszonym ryzykiem udaru, zwłaszcza udaru niedokrwiennego.
Czytaj też:
Surowe czy gotowane – jakie jedzenie jest lepsze dla jelit?