Cebula w roli głównej. Jakie dania można z niej wyczarować i dlaczego warto ją jeść regularnie?

Cebula w roli głównej. Jakie dania można z niej wyczarować i dlaczego warto ją jeść regularnie?

Dodano: 
Cebule
Cebule Źródło: Unsplash / Lars Blankers
Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Znajdziemy ją w każdej kuchni. Ma specyficzny smak i zapach, dlatego jest nieodzownym elementem wielu dań. A gdyby tak obsadzić ją w głównej roli? Sprawdź, jakie dania można przygotować na bazie cebuli i dlaczego warto regularnie ją spożywać.

W kuchni programu „Dzień Dobry TVN” Katarzyna Bukowska przygotowywała dania z cebulą w roli głównej. Na co zdradziła przepisy?

Dlaczego warto jeść cebulę?

Cebula jest pełna witaminy C, związków siarki, flawonoidów i innych fitochemikaliów, które zapewniają silne właściwości lecznicze. Znajdziemy w niej także liczne polifenole, które zapobiegają lub ograniczają postęp różnych chorób (nowotwory, cukrzyca, choroby serca czy neurodegeneracyjne). Cebula jest cennym źródłem kwercetyny, która wykazuje silne działanie przeciwzapalne i zapobiega uwalnianiu histaminy – substancji chemicznej w organizmie, która powoduje reakcje alergiczne. Warto więc włączyć cebulę do codziennej diety.

W 100 g surowej cebuli znajduje się 36 kalorii.

Oto kilka niesamowitych właściwości cebuli:

  • Ekstrakt z cebuli może obniżyć wysoki poziom cukru we krwi i poprawić poziom cholesterolu.
  • Jedzenie cebuli może zapobiegać owrzodzeniom żołądka poprzez wychwytywanie wolnych rodników i zapobieganie wzrostowi mikroorganizmów tworzących wrzody.
  • Syrop z cebuli pomaga zwalczyć kaszel i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny.
  • Wysoki poziom aminokwasów zawierających siarkę w cebuli ma silne działanie odtruwające organizm.
  • Fitochemikalia zawarte w cebuli wspierają układ odpornościowy, chronią nas przed różnymi chorobami i infekcjami.
  • Cebula jest często stosowana w celu zapobiegania próchnicy zębów i infekcji jamy ustnej, dzięki właściwościom bakteriobójczym.

Czytaj też:
Jak przyrządzić smaczny, warzywny bulion? Kucharz zdradza swój sekret