W kuchni programu „Dzień Dobry TVN” Katarzyna Bukowska przygotowywała dania z cebulą w roli głównej. Na co zdradziła przepisy?
Dlaczego warto jeść cebulę?
Cebula jest pełna witaminy C, związków siarki, flawonoidów i innych fitochemikaliów, które zapewniają silne właściwości lecznicze. Znajdziemy w niej także liczne polifenole, które zapobiegają lub ograniczają postęp różnych chorób (nowotwory, cukrzyca, choroby serca czy neurodegeneracyjne). Cebula jest cennym źródłem kwercetyny, która wykazuje silne działanie przeciwzapalne i zapobiega uwalnianiu histaminy – substancji chemicznej w organizmie, która powoduje reakcje alergiczne. Warto więc włączyć cebulę do codziennej diety.
W 100 g surowej cebuli znajduje się 36 kalorii.
Oto kilka niesamowitych właściwości cebuli:
-
Ekstrakt z cebuli może obniżyć wysoki poziom cukru we krwi i poprawić poziom cholesterolu.
-
Jedzenie cebuli może zapobiegać owrzodzeniom żołądka poprzez wychwytywanie wolnych rodników i zapobieganie wzrostowi mikroorganizmów tworzących wrzody.
-
Syrop z cebuli pomaga zwalczyć kaszel i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny.
-
Wysoki poziom aminokwasów zawierających siarkę w cebuli ma silne działanie odtruwające organizm.
-
Fitochemikalia zawarte w cebuli wspierają układ odpornościowy, chronią nas przed różnymi chorobami i infekcjami.
- Cebula jest często stosowana w celu zapobiegania próchnicy zębów i infekcji jamy ustnej, dzięki właściwościom bakteriobójczym.
Czytaj też:
Jak przyrządzić smaczny, warzywny bulion? Kucharz zdradza swój sekret