Lubisz ostre potrawy? Sprawdź, jaki mają wpływ na twój organizm

Lubisz ostre potrawy? Sprawdź, jaki mają wpływ na twój organizm

Dodano: 
Oste papryczki
Oste papryczki Źródło: Pixabay / balouriarajesh
Miłośnicy ostrych potraw nie boją się nawet brać udziału w konkursach, polegających np. na zjedzeniu jak największej liczby ostrych papryczek. Takie konkurencje u niektórych już na samą myśl wzbudzają odruch wymiotny i dreszcze. Czy nadmierne spożywanie pikantnych potraw ma negatywny wpływ na zdrowie?

Wiele osób lubi potrawy o wyrazistym smaku, więc w ich kuchni nie zabraknie chilli, pieprzu kajeńskiego czy imbiru. Dla wielu osób jedzenie pikantnych dań może się jednak okazać dotkliwe. Zawarta w papryczkach chili kapsaicyna oddziałuje na receptory bólu, stąd występujące uczucie ostrości i pieczenia. Mózg postanawia wtedy włączyć tryb ochładzania organizmu, dlatego pocimy się. A jakie są plusy stosowania mocniejszych przypraw?

Czy papryka szkodzi?

W 2018 r. mężczyzna ze Stanów Zjednoczonych, który zjadł papryczkę Carolina Reaper w ramach konkursu w jedzeniu ostrej papryki, trafił na pogotowie z nagłym, silnym bólem głowy. Jednak większość ludzi nie sięgnie po tak skrajnie ostre odmiany tego warzywa. W większości kuchni stosuje się znacznie łagodniejsze odmiany – chociaż niektóre z nich są nadal bardzo ostre – takie jak jalapeno, papryka czereśniowa, cayenne i habanero.

Poprzednie badania nad potencjalnym wpływem papryki chili na zdrowie miały ogólnie pozytywne wyniki. Na podstawie jednego z badań z 2017 r. stwierdzono, że jedzenie ostrej czerwonej papryki chili wiąże się z niższym ryzykiem śmiertelności. Głównym składnikiem aktywnym ostrej papryki i jednocześnie tym, który sprawia, że ma taki pikantny smak, jest kapsaicyna. Zatem najprawdopodobniej to właśnie ten związek odgrywa wiodącą rolę w potencjalnym wpływie papryki na zdrowie.

Pomimo korzystnych ustaleń na temat związku między papryką chili a mniejszą śmiertelnością, żadne badania na ludziach nie potwierdziły, jak te warzywa mogą wpływać na pogorszenie funkcji poznawczych. Wyniki badań przeprowadzonych na dużej części populacji chińskiej sugerują, że regularne spożywanie dużych ilości papryki chili może przyspieszyć pogorszenie funkcji poznawczych, a przez to zwiększyć ryzyko demencji.

Odkrycia przedstawiono w artykule zamieszczonym w czasopiśmie „Nutrients”. Wzięło w nim udział 4582 Chińczyków w wieku powyżej 55 lat. Zespołem badawczym kierował dr Zumin Shi z Qatar University w Doha.

Ostre papryczki kontra nowotwór płuc

Badania sugerują, że istnieje związek, który może utrudniać proces powstawania przerzutów w przypadku raka płuc. Kapsaicyna, która jest związkiem chemicznym nadającym papryce chili ostry smak, zatrzymała przerzuty raka płuc u gryzoni i na ludzkich próbkach. Wyniki najnowszych badań zostały zaprezentowane podczas spotkania American Society for Investigative Pathology w Orlando.

Naukowcy przetestowali kapsaicynę w trzech hodowanych liniach ludzkich komórek raka płuca i odkryli, że kapsaicyna zatrzymała pierwszy etap przerzutów, zwany „inwazją”. Podczas eksperymentów na zwierzętach odkryto natomiast znacznie mniejszą liczbę przerzutowych komórek nowotworowych w płucach w porównaniu z myszami, które nie otrzymywały diety wzbogaconej kapsaicyną.

Naukowcy mają nadzieję, że kapsaicyna będzie mogła być wykorzystywana jako jeden z elementów terapeutycznych nowotworów płuc. Zanim jednak do tego dojdzie, należy zastanowić się, jak wyeliminować potencjalne skutki uboczne jej stosowania, w tym podrażnienia przewodu pokarmowego, skurczów żołądka i pieczenia.

Czytaj też:
5 produktów spożywczych, które pomogą w walce z przeziębieniem