Zdrowa dieta powiązana z niższym ryzykiem utraty słuchu

Zdrowa dieta powiązana z niższym ryzykiem utraty słuchu

Dodano: 
Zdrowy posiłek
Zdrowy posiłek Źródło: Unsplash / Brooke Lark
Przestrzeganie diety, takiej jak plan żywieniowy chroniący przed nadciśnieniem (DASH) i alternatywnej diety śródziemnomorskiej (AMED) związane jest z niższym ryzykiem utraty słuchu

Naukowcy z Brigham and Women's Hospital odkryli, że zdrowa dieta może zmniejszyć ryzyko nabytej utraty słuchu. Korzystając z danych zebranych w badaniu CHEARS, zbadano trzyletnie zmiany w zakresie wrażliwości słuchu i stwierdzono, że kobiety, które bardziej przestrzegają powszechnie zalecanych zdrowych wzorców żywieniowych, takich jak dieta DASH), dieta AMED i Alternate Healthy Index-2010 (AHEI-2010), mają znacznie niższe ryzyko wystąpienia utraty słuchu. Odkrycia zespołu zostały opublikowane w American Journal of Epidemiology

Czytaj też:
Czy głośne zabawki niszczą słuch dzieci? Otolaryngolog wyjaśnia

Utraty słuchu można uniknąć?

„Powszechnie uważa się, że utrata słuchu jest nieuniknioną częścią procesu starzenia się. Jednak nasze badania koncentrują się na zidentyfikowaniu potencjalnie modyfikowalnych czynników ryzyka – to znaczy rzeczy, które możemy zmienić w naszej diecie i stylu życia, aby zapobiec utracie słuchu lub opóźnić jej postęp” – powiedziała główna autorka Sharon Curhan, lekarz i epidemiolog z Brigham's Channing Division of Network Medicine. „Korzyści wynikające z przestrzegania zdrowych wzorców żywieniowych są związane z licznymi pozytywnymi skutkami zdrowotnymi, a zdrowa dieta może również pomóc zmniejszyć ryzyko utraty słuchu”.

Wcześniejsze badania sugerowały, że wyższe spożycie określonych składników odżywczych i niektórych pokarmów, takich jak karotenoidy beta-karoten i beta-kryptoksantyna (występujące w kabaczku, marchwi, pomarańczach i innych owocach i warzywach), foliany (występujące m.in. w roślinach strączkowych, zielonych liściach), długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 (występujące w owocach morza i rybach), były związane z niższym ryzykiem zgłaszanej utraty słuchu. Odkrycia te ujawniły, że dieta może wpływać na ryzyko rozwoju utraty słuchu, ale badacze starali się lepiej zrozumieć związek między dietą a utratą słuchu, rejestrując ogólne wzorce żywieniowe i obiektywnie mierząc zmiany wrażliwości słuchu.

W tym celu naukowcy utworzyli 19 zróżnicowanych geograficznie ośrodków testowych w USA i przeszkolili zespoły licencjonowanych audiologów. Audiologowie mierzyli zmiany progów słyszenia czystego tonu, najniższego poziomu głośności, jaki uczestnik może odczuć w danym uchu w ciągu 3 lat. Audiolog przedstawił tony różnych częstotliwości (0,5, 1 i 2 kHz jako niskie częstotliwości; 3 kHz i 4 kHz jako średnie częstotliwości; oraz 6 kHz i 8 kHz jako wyższe częstotliwości) na różnych poziomach „głośności”, a uczestnicy poproszeni byli o wskazanie, kiedy słabo słyszą ton.

Czytaj też:
Biały szum nie tylko dla niemowląt. Naukowcy informują, że poprawia słuch

Leczy nadciśnienie, poprawia słuch

Korzystając z ponad 20 lat informacji na temat spożywania posiłków, które były gromadzone co cztery lata, począwszy od 1991 r., naukowcy zbadali, w jaki sposób długoterminowa dieta uczestników przypominała niektóre ustalone i obecnie zalecane wzorce żywieniowe, takie jak dieta DASH, dieta śródziemnomorska, oraz Alternate Healthy Index-2010 (AHEI-2010). Lepsze przestrzeganie tych wzorców żywieniowych wiąże się z wieloma ważnymi skutkami zdrowotnymi, w tym z niższym ryzykiem chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy, udaru i śmierci, a także wpływa na zdrowe starzenie się.

Zespół odkrył, że prawdopodobieństwo spadku wrażliwości słuchu o średniej częstotliwości było prawie 30 procent niższe wśród osób, których dieta najbardziej przypominała te zdrowe wzorce żywieniowe, w porównaniu z kobietami, których dieta najmniej przypominała zdrowe wzorce żywieniowe. W wyższych częstotliwościach ryzyko było nawet o 25 procent niższe.

„Związek między dietą a spadkiem wrażliwości słuchu obejmował częstotliwości, które mają kluczowe znaczenie dla rozumienia mowy” –powiedziała Curhan. „Byliśmy zaskoczeni, że tak wiele kobiet wykazało pogorszenie słuchu w tak stosunkowo krótkim czasie. Średni wiek kobiet w naszym badaniu wynosił 59 lat; większość uczestniczek miała 50 i 60 lat. Jest to niższy wiek, niż ten, gdy wiele osób myśli o sprawdzeniu słuchu. Po zaledwie trzech latach 19 procent miało ubytek słuchu na niskich częstotliwościach, 38 procent miało ubytek słuchu na średnich częstotliwościach, a prawie połowa miała ubytek słuchu na wyższych częstotliwościach. Znaczne pogorszenie wrażliwości słuchu, utrata słuchu wśród wielu z tych uczestników zwykle nie byłaby wykrywana ani usuwana”.

W badaniu wzięły udział kobiety pracujące w służbie zdrowia, co poprawiło ważność zebranych informacji zdrowotnych i zmniejszyło zmienność osiągnięć edukacyjnych i statusu społeczno-ekonomicznego, ale populacja badana była ograniczona do białych kobiet w średnim wieku. Autorzy zauważają, że dalsze badania w innych populacjach będą uzasadnione.

Czytaj też:
Zdrowa dieta dla dziecka według Ani Lewandowskiej

Źródło: eurekalert.org