Schudła 50 kg mimo Hashimoto i insulinooporności. Jak tego dokonała?

Schudła 50 kg mimo Hashimoto i insulinooporności. Jak tego dokonała?

Dodano: 
Zdrowe odżywianie - ilustracja
Zdrowe odżywianie - ilustracja Źródło: Shutterstock / kitzcorner
Walka z otyłością sama w sobie jest wyzwaniem. A co, jeśli dodatkowo zmagamy się z poważnymi chorobami, które wpływają na nasz metabolizm i wymagają wprowadzenia odpowiedniej diety? Tej kobiecie udało się zrzucić 50 kg mimo Hashimoto i insulinooporności. Teraz chce dodać otuchy innym.

Patrycja Kadri schudła 50 kg mimo insulinooporności i zmagania się z chorobą Hashimoto. – Ta cała choroba zaczęła się od leczenia bezpłodności – powiedziała. Dr Wiesław Pesta opowiedział, czym zajmuje się chirurg bariatryczny.

Choroba Hashimoto i insulinooporność – dlaczego utrudniają odchudzanie?

Insulinooporność występuje, gdy organizm przestaje normalnie reagować na insulinę – hormon, który pomaga ciału przetwarzać cukier. Rozwój insulinooporności może prowadzić do cukrzycy typu 2, która jest stanem metabolicznym dotykającym miliony ludzi na całym świecie.

Jednym z objawów choroby Hashimoto jest nieuzasadnione przybieranie na wadze z powodu spowolnienia przemiany materii. Z tego względu brak efektów odchudzania zawsze warto skonsultować z lekarzem, który zaleci wykonanie badań określających poziom hormonów tarczycy TSH. Odchudzanie przy chorobie Hashimoto nie jest łatwe. Przede wszystkim konieczne jest ustabilizowanie poziomu hormonów tarczycy oraz przestrzeganie zasad diety leczniczej. Dieta przy Hashimoto jest jednym z elementów leczenia, dlatego najlepiej skonsultować ją z lekarzem prowadzącym i dietetykiem.

Dieta Hashimoto powinna opierać się na naturalnych, jak najmniej przetworzonych produktach i uwzględniać zmniejszenie podaży węglowodanów (zwłaszcza węglowodanów prostych) na rzecz białek i zdrowych tłuszczów. Korzystnie na stan zdrowia i efekty odchudzania osób z chorobą Hashimoto wpływa eliminacja z codziennego menu źródeł cukrów prostych (biały cukier, słodycze, produkty z mąki pszennej, żywność wysoko przetworzona) i tłuszczów nasyconych (tłuszcze zwierzęce, tłuste mięsa, wędliny, wyroby garmażeryjne). W diecie należy uwzględnić pełnowartościowe białko (chude mięso, ryby, nabiał, jajka) węglowodany złożone (produkty pełnoziarniste), a także zdrowe tłuszcze roślinne. Cennym wsparciem organizmu osób chorujących na Hashimoto są kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy i minerały, dlatego w codziennym menu powinno znaleźć się jak najwięcej świeżych warzyw i owoców oraz będących źródłem kwasów omega-3 ryb.

Czytaj też:
Insulinooporność na talerzu

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost