Ślepe ryby

Ślepe ryby

Dodano: 
gotowanie
gotowanie / Źródło: Pexels / Nathan Cowley
Nazwa tej potrawy jest niezwykle myląca, ale też uruchamia wyobraźnię. Gdzie tu ryby, skoro próżno ich szukać wśród składników potrawy

Ta tradycyjna zupa ziemniaczana, charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej, na Pałukach nosi nazwę ruks, ryks lub ruksik, a w okolicach Leszna mówią na nią niebecz. Jej nazwa, nie mająca nic wspólnego z rybami, pochodzi stąd, że zupa nie jest gotowana na mięsie, nie pływają więc w niej żadne oczka tłuszczu. A bez oczek – jest po prostu ślepa. Jeśli była przygotowana z zasmażką i śmietaną, nazywano ją ślepymi rybami z myrdyrdą. Podobną tradycyjną zupą Wielkopolski jest też rumpuć z przetartych ziemniaków. Ta jednak gotowana była tradycyjnie na mięsie, kościach lub skórkach – obrzynkach ze słoniny. Obie potrawy zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Okładka tygodnika WPROST: 3/2020
Artykuł jest zamknięty
Artykuł został opublikowany w najnowszym wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:

Czytaj także

 0