10 kluczowych błędów w odżywianiu. Też je popełniasz?

10 kluczowych błędów w odżywianiu. Też je popełniasz?

Dodano: 
Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie Źródło: Unsplash / Gardie Design & Social Media Marketing
Mamy dostęp do tak wielu informacji o wartościach odżywczych jedzenia, ale dezinformacja jest również powszechna. Dlaczego niektóre mity powracają, nawet jeśli istnieją naukowe dowody, że nie są one prawdą?

Utrwalone mity prawdopodobnie zawierają niewielki element prawdy, który czyni je bardziej wiarygodnymi. Mogą wydawać się logiczne i rozsądne, nawet jeśli nauka ich nie popiera. O ile nie zaczniemy studiować oryginalnych badań, nietrudno uwierzyć w to, co mówią nam wszyscy (często samozwańczy) specjaliści od zdrowia i kondycji, nawet jeśli badania sugerują inaczej.

Informacje o jedzeniu, które niegdyś były przekazywane ustnie, rozprzestrzeniają się teraz jak pożar w mediach społecznościowych. Jesteśmy narażeni na naprawdę absurdalne fałszywe twierdzenia, ale czasami oddzielenie faktu od fikcji może być trudne. Zanim podejmiemy decyzje na podstawie tego, co usłyszeliśmy lub przeczytaliśmy, musimy upewnić się, że nasze źródła są wiarygodne. Informacje żywieniowe stale się poszerzają i nieustannie prowadzone są nowe badania, które mogą rzucić więcej światła na powszechne nieporozumienia. Poniższe punkty mogą pomóc w wyjaśnieniu niektórych nieporozumień, które pozostają w naszej świadomości pomimo wyraźnych dowodów zaprzeczających im.

Czytaj też:
Otyłość u dzieci – problem XXI wieku. 10 wskazówek dla rodziców, by zatrzymać tę epidemię

Błędy żywieniowe, które prawdopodobnie popełniasz

1. Wybierasz produkty ekologiczne
Branża żywności ekologicznej kwitnie, ponieważ chcemy lepszej żywności, zarówno dla nas, jak i dla środowiska. Jednym z głównych powodów, dla których kupujemy produkty ekologiczne jest to, że rolnicy nie używają syntetycznych pestycydów. Ale możemy nie brać pod uwagę tego, że syntetyczne pestycydy zostały zastąpione naturalnymi, które nie były badane, co oznacza, że skutki uboczne są nieznane. Czy jedzenie produktów ekologicznych prowadzi do lepszego zdrowia? Badania muszą jeszcze powiązać spożywanie żywności ekologicznej z lepszym zdrowiem, choć niekoniecznie oznacza to, że nie istnieje związek. Przegląd w British Journal of Nutrition wykazał znacznie niższy poziom pestycydów i wyższy poziom przeciwutleniaczy w produktach ekologicznych. Jednak często cytowana analiza naukowców ze Stanford odkryła bardzo niewiele różnic między składnikami odżywczymi w produktach uprawianych metodami ekologicznymi i konwencjonalnymi. Kupowanie produktów ekologicznych może pomóc zmniejszyć zużycie syntetycznych pestycydów, ale nie ma gwarancji, że poprawi zdrowie.

2. Jesz żywność z etykietą „całkowicie naturalne”
Etykietowanie żywności jest często mylące. Konsumenci często zakochują się w oznaczeniu „naturalne” na żywności, nawet jeśli wyrażenie to nie ma znaczenia. „Naturalne” oznaczenie na opakowaniu jest często tylko taktyką marketingową, aby zwiększyć sprzedaż. Wiele produktów oznaczonych jako „naturalne” jest wypełnionych wysokofruktozowym syropem kukurydzianym i innymi składnikami, które zostały zmodyfikowane genetycznie. Żywność oznaczona jako „całkowicie naturalna” może nadal zawierać dużo kalorii, sodu, cukru lub tłuszczów. Może być konieczne ustalenie, czy produkt reklamowany jako „całkowicie naturalny” spełnia określone kryteria. Te produkty są zwykle droższe i nie powinniśmy płacić więcej, jeśli nie są zdrowe.

3. Uważasz, że dieta bezglutenowa jest zdrowsza
Mamy skłonność wierzyć, że produkty zawierające gluten są szkodliwe. Może to dotyczyć osób z celiakią, diagnozą możliwą do wykrycia poprzez badanie krwi. Nietolerancję glutenu można zdiagnozować, gdy zmęczenie i problemy z brzuchem występują regularnie po spożyciu glutenu i gdy celiakię wyeliminuje się jako winowajcę. Jeśli nie ma medycznego powodu, aby stosować dietę bezglutenową, dowody naukowe nie przemawiają za wyeliminowaniem glutenu z diety w celu poprawy zdrowia. Badania pokazują, że eliminując całe ziarna z naszej diety, zwiększamy ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Gluten jest obecny w wielu produktach na bazie węglowodanów, takich jak jęczmień, żyto i pszenica. Niektóre potrawy zawierające te składniki mogą być niezdrowe, takie jak ciasta i ciastka. Prawdopodobnie dlatego gluten zyskał tak złą reputację. Jeśli jednak jesteśmy zdrowi, nie musimy obawiać się glutenu.

4. Kupujesz produkty o niskiej zawartości tłuszczu
Może wydawać się, że spożywanie tłuszczu sprawiłoby, że będziemy grubi, ale nie jest to takie proste. W badaniu przeprowadzonym w 2008 r. w New England Journal of Medicine naukowcy odkryli, że osoby stosujące dietę niskowęglowodanową straciły 62 proc. więcej masy ciała niż osoby próbujące zredukować tłuszcz. Wiele nieporozumień na temat roli tłuszczu w naszej diecie zostało rozwiązanych w ciągu ostatniej dekady. Wybieramy produkty o niskiej zawartości tłuszczu, ponieważ uważamy, że są dla nas zdrowsze, ale możemy nie zdawać sobie sprawy, że w celu poprawy smaku produktów o niskiej zawartości tłuszczu producenci często dodają więcej cukru, środków aromatyzujących i stabilizatorów, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Ważne jest, aby nie usuwać tłuszczu całkowicie, ale usuwać niezdrowe tłuszcze. Nasze ciała potrzebują nienasyconych tłuszczów. Nienasycone tłuszcze są związane z niższym poziomem cholesterolu i znajdują się w żywności takiej jak awokado, tłuste ryby, orzechy, oleje i nasiona.

5. Uważasz, że naturalny cukier jest lepszy niż cukier przetworzony
Cukier jest rozkładany w naszym ciele na glukozę, którą komórki zużywają jako energię. Fruktoza, inna forma cukru, jest również wykorzystywana do wytwarzania energii, ponieważ jest przekształcana w mleczan i glukozę w wątrobie. Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, często uważany za niezdrowy, ponieważ ma wysoką zawartość fruktozy, nie różni się tak bardzo od cukru białego z punktu widzenia zdrowia. Jedyną różnicą między łyżeczką cukru, którą dodajemy do naszej herbaty, a cukrem, który znajdujemy w owocach, są zawarte witaminy i minerały. Liczy się ilość słodkich rzeczy – zbyt dużo miodu lub syropu z agawy może powodować te same problemy zdrowotne, nawet jeśli jest to naturalny cukier. Jeśli chodzi o cukier, należy pamiętać, aby trzymać się cukru w ​​owocach i warzywach, ponieważ zawierają one najwięcej składników odżywczych, i trzymać się z dala od dodanego cukru.

6. Wybierasz jajka z brązową skorupką
Rozmiar i kolor skorupki zależy od rasy kury, która składa jajo. Kury z białymi piórami składają białe jaja, a z brązowymi składają jaja brązowe. Hodowanie kurczaków z białymi piórami jest tańsze, ponieważ muszą być karmione mniej, i dlatego widzimy więcej białych jaj na półkach, a brązowe jaja są droższe. Naukowcy nie byli w stanie stwierdzić dużej różnicy między jajami brązowymi i białymi pod względem wartości odżywczej. Większość uważa, że ​​nie ma różnicy. Żółtko brązowego jajka może smakować inaczej i może być znacznie ciemniejsze, ale wynika to z karmienia kurczaka. Bez względu na to, jaki kolor mogą mieć pióra kurcząt, jeśli są karmione tym samym pokarmem, żółtka jaj mają ten sam kolor.

7. Jesz batony energetyczne
Kiedy szukamy szybkiej, zdrowej przekąski w drodze, często sięgamy po baton energetyczny. Są one zwykle sprzedawane w dziale ze zdrową żywnością w sklepie. Możemy myśleć, że batony energetyczne są zdrowe, ale wiele z nich zawiera składniki, które nie odróżniają ich od popularnych słodyczy, jeśli chodzi o objętość cukru. Uważaj na polewy takie jak czekolada i składniki takie jak syrop inwertowany z trzciny cukrowej. To, czy baton energetyczny jest zdrowy, zależy od zawartych w nim składników. Te, które zawierają głównie owoce i orzechy, mogą być zdrowe. Jest kilka batonów o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i cukru, z dużą ilością białka i błonnika. Mogą one stanowić pożywną, satysfakcjonującą przekąskę. Baton energetyczny z wysokimi kaloriami jest w porządku, jeśli jest spożywany zamiast posiłku, ale w przeciwnym razie trzymaj się tych, którzy mają około 150-200 kalorii.

8. Pijesz napoje sportowe
Jeśli ćwiczymy krócej niż godzinę, nie potrzebujemy napoju sportowego. Napoje sportowe opracowano z myślą o sportowcach ćwiczących przez długi czas, a nie sportowcach rekreacyjnych. Osoby ćwiczące dłużej niż godzinę z umiarkowaną intensywnością mogą wypić napój sportowy, ale muszą pamiętać, że zawiera on dużo kalorii. Pij za dużo napojów sportowych, a kalorie szybko się zsumują. Czasami nawet niszczą cały efekt ćwiczeń. Jeśli nie trenujemy przez dłuższy czas, potrzebujemy tylko wody.

9. Kupujesz produkty importowane
Niektóre osoby zakładają, że produkty importowane są lepsze niż produkty lokalne. Czasami jest to prawda, ale nie zawsze ma to zastosowanie. Importowane owoce mogą być zbierane poza sezonem i wysyłane na cały świat, co powoduje pogorszenie zawartości składników odżywczych. Importowana pomarańcza zwykle nie zawiera witamin znajdujących się w lokalnie uprawianej pomarańczy. Kupowanie lokalnych produktów pozwala konsumentom cieszyć się sezonową różnorodnością. Gdy są zbierane w sezonie i spożywane niedługo potem, smak jest nie do pobicia. Lokalne produkty przemieszczają się na mniejszą odległość, aby dotrzeć do kuchni, dzięki czemu zmniejsza również wpływ na środowisko. Ryzyko zanieczyszczenia żywności jest również niższe, gdy kupujemy ją od lokalnych rolników. Kupując importowane produkty, musimy wziąć pod uwagę producenta, importera, rodzaj produktu i daty przechowywania.

10. Jesz granolę
Kiedy widzimy, że muesli zawiera całe ziarno, owies, orzechy, nasiona, suszone owoce lub kokos, z pewnością wydaje się ono mądrym wyborem, szczególnie w porównaniu do słodkich płatków zbożowych. Problem z granolą polega na tym, że producenci używają zdrowych składników, ale mogą dodać taką ilość cukru, aby konkurowało z deserem. Miska muesli zawiera sporą ilość kalorii. Ponieważ uważamy, że jest zdrowe, jemy obfite porcje, ignorując porady na etykiecie, aby jeść jedną czwartą filiżanki jako porcję. Granola oferuje pewne korzyści w postaci błonnika i żelaza, ale staje się niezdrowa, gdy zawiera sztuczne składniki i cukier. Staraj się unikać tych z syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy, miodem lub cukrem wymienionymi w pierwszych pięciu składnikach. Zmniejsz wielkość porcji i pomyśl o granoli jako dodatku do jogurtu, a nie o własnym pełnowymiarowym posiłku.
Czytaj też:
Dekalog zdrowego odchudzania. Zacznij rok z przytupem

Źródło: medical-news.org