Jedz na zdrowie

Jedz na zdrowie

Dodano: 
Siemię lniane
Siemię lniane / Źródło: Fotolia / Autor: FomaA
Niech żywność będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoją żywnością – zalecał Hipokrates. Oto trzy produkty, które nie tylko odżywiają, lecz także leczą.

Siemię lniane

Błonnik i lignany (związki chemiczne estrogenopodobne) sprawiają, że wartość tych płaskich nasionek doceniali już starożytni. Jedna łyżka siemienia lnianego dostarcza aż 3 g błonnika w dwóch postaciach: rozpuszczalnej, mającej właściwości żelujące, dzięki czemu długo nie odczuwamy głodu, oraz nierozpuszczalnej, regulującej wypróżenia. Taka porcja nasion lnu zaspokaja aż 10 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. Lignany z kolei zapobiegają chorobom układu krążenia, regulują układ hormonalny i redukują ryzyko występowania chorób hormonozależnych – raka piersi i jajnika.

Artykuł został opublikowany w 9/2020 wydaniu tygodnika e-Wprost.

Archiwalne wydania Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

 0

Czytaj także