5 oznak, że jesz za mało, aby schudnąć

5 oznak, że jesz za mało, aby schudnąć

Dodano: 
Odchudzanie
Odchudzanie Źródło:Shutterstock / Anetlanda
Jeśli próbujesz schudnąć, pozbycie się „kilku” kalorii z diety wydaje się sensowne. Niestety, istnieje obawa, że będziesz jeść za mało, co nie tylko utrudni osiągnięcie pożądanej wagi, ale może również powodować inne problemy zdrowotne.

Każdy musi spożyć dziennie określoną liczbę kalorii, bo po prostu musi żyć. Konsekwentne spożywanie mniejszej ilości może spowolnić metabolizm, a twoje ciało zacznie składować co może, aby przeżyć. Głód i uczucie sytości nie są jedynymi wskaźnikami tego, czy odpowiednio zasilasz swoje ciało. Krótko- i długoterminowe ograniczenia dietetyczne oraz znaczna redukcja kalorii mogą w rzeczywistości stanowić problem z uwagi na warunki zdrowotne.

Wiele osób, które przychodzą do dietetyka po wypróbowaniu modnych diet odchudzających, z których żadna „nie działała”, wprawdzie doświadcza utraty wagi, ale odzyskuje ją po zakończeniu diety. Ogólnie rzecz biorąc, „kultura dietetyczna” sprawia, że ludzie ponoszą porażki i nie odnoszą długofalowych sukcesów. A to dieta ich zawodzi. Niewiele badań pokazuje, że jakakolwiek modna dieta mogłaby powodować długotrwałą utratę wagi. To pierwsza rzecz, którą dietetycy wyjaśniają klientom, aby nie czuli się zdemotywowani lub zawstydzeni, wszak przecież nie zrobili nic złego.

Oto kilka typowych oznak, że jesz za mało, aby utrzymać dobrą figurę. W razie wątpliwości zawsze warto skonsultować się z dietetykiem lub pracownikiem służby zdrowia.

Czytaj też:
Zadbaj o formę podczas kwarantanny. Oto kilka prostych ćwiczeń

Jesz za mało, aby schudnąć, z poniższych powodów

1. Ciągle myślisz o jedzeniu
Konsekwentne niespożywanie wystarczającej ilości jedzenia często powoduje zaabsorbowanie jedzeniem i uporczywe myślenie o jedzeniu i następnym posiłku lub przekąsce. Może to przejawiać się w zachowaniach, takich jak przeglądanie menu restauracji online, obsesja na punkcie serwisów społecznościowych lub ciągłe oglądanie programów kulinarnych. Związek niedożywienia i żywności badał po raz pierwszy Ancel Keys w swoim przełomowym eksperymencie w Minnesocie podczas II wojny światowej. Wielu uczestników badania przyznało się do obsesyjnego zbierania przepisów i książek z przepisami, a wraz z upływem czasu badania jedzenie stało się jedną z niewielu rzeczy, o których myśleli. Chociaż jest to skrajny przykład, bycie ciągle na diecie i brak żywności, tak powszechne w dzisiejszej kulturze, mogą mieć podobny efekt.

2. Czujesz się poirytowany i zmęczony
Bywasz tak głodny, że czujesz się skrajnie zły? Odnosi się to do wielu osób i istnieje pewna wiedza naukowa, aby to wyjaśnić. Podczas długich okresów bez jedzenia poziom cukru we krwi zwykle spada. Jeśli nie jesz czegoś, co podnosi poziom cukru we krwi, a poziom ten pozostaje niski, zdolność do koncentracji i cierpliwość wobec innych zmniejszają się. Zmęczenie idzie w parze z niedostateczną ilością jedzenia, ponieważ po prostu nie dostarczasz ciału wystarczającej ilości energii. Te wskazówki są często sposobem, w jaki nasz organizm wewnętrznie mówi nam, czego naprawdę potrzebujemy.

3. Nie możesz spać
Nie ma nic gorszego niż zmęczenie i jednoczesna niemożność spania. Jest to kolejny zbadany wynik niedożywienia, którego korzenie sięgają wspomnianego powyżej eksperymentu głodowego. Nowsze badania zaburzeń odżywiania i snu dodatkowo podkreślają wpływ diety na nasze cykle snu. Co więcej, stwierdzono, że przywrócenie dobrej liczby kalorii w diecie a co za tym idzie odpowiednia ilość energii może również przywrócić normalne wzorce snu i czuwania.

4. Masz zaparcia
Kiedy twoje ciało stale nie otrzymuje wystarczającej ilości kalorii, aby zaspokoić twoje potrzeby, przewód pokarmowy może wolniej przesuwać pokarm przez twój organizm, aby zachować energię. W rezultacie może to powodować zaparcia. Podobnie, niespożywanie wystarczającej ilości błonnika – co jest częste, gdy ograniczasz liczbę kalorii poniżej swoich potrzeb – może powodować zaparcia.

5. Twoja waga stoi lub... rośnie
Kiedy waga nie drgnie lub jeśli zaczniesz przybierać na wadze podczas diety, odpowiedzią jest... nie jeść mniej. Zdziwiony? Zamiast dostarczać ciału mniej energii, utrwalając reakcję metaboliczną, która walczy z utratą masy ciała, rozwiązaniem jest często jedzenie więcej. Zacznij od dodania przekąski lub dwóch między posiłkami i upewnij się, że zawiera wszystkie makroskładniki: białko, tłuszcz i węglowodany.
Czytaj też:
Dieta SIRT – na czym polega i czy pozwala skutecznie schudnąć?
Czytaj też:
BMI: jak je obliczyć i czy jego wyniki są wiarygodne?

Źródło: myfitnesspal.com