Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Czy popularna przekąska może być zdrowa?

Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Czy popularna przekąska może być zdrowa?

Dodano: 
Gofry
Gofry Źródło: Pexels / Burst
Gofry – któż z nas ich nie lubi? Jedni preferują spożywanie ich z bitą śmietaną, inni z czekoladą, kremem orzechowym, cukrem pudrem lub bez dodatków. Kojarzą się z czymś niezdrowym, ale czy zawsze musi tak być?

Gofry to idealna przekąska. Chrupiące z zewnątrz, ale miękkie w środku. Stanowią doskonały nośnik dla wszelkiego rodzaju smakowitych dodatków. Sprawdzają się znakomicie w wakacje nad morzem, ale kto nie spożył smacznego, ciepłego, słodkiego gofra podczas zimowej przechadzki po mieście, ten stracił wiele. Międzynarodowy Dzień Gofra jest właśnie dzisiaj, 25 marca – niemal bezpośrednio po zimie, a i do lata jeszcze dużo czasu. Może warto zjeść go do kawy lub jako samodzielny posiłek? Mamy kilka pomysłów na modyfikację popularnego ciasta na gofry. Z góry uprzedzamy: nie będziemy zachwalać tutaj wysokokalorycznych opcji (chociaż kochamy je wszyscy). Przyszła wiosna, czas jeść lekko, ale wciąż smacznie!

Czytaj też:
Gofry na ostro - ze szpinakiem, łososiem lub boczkiem. Co za smak!

Zdrowsze opcje gofrów? Jak najbardziej!

Zdrowe gofry białkowe z komosy ryżowej
Zastąp białą mąkę niskoglikemiczną mąką z komosy ryżowej i odżywkę białkową – najlepiej w wariancie bezsmakowym. Dodaj do ciasta niesłodzony mus jabłkowy(!) zamiast oleju i substytuty cukru takie jak erytrytol zamiast najpopularniejszej substancji słodzącej. Ten przepis ma mniej węglowodanów netto, cukru i tłuszczu niż większość tradycyjnych odmian gofrów. A dzięki komosie ryżowej i białku w proszku ma znacznie wyższą zawartość białka. Jeśli nie jesteś fanem białka w proszku, spróbuj zastąpić mąkę migdałową lub kokosową. Aby uzyskać dodatkowy walor smakowy, dodaj szczyptę niesłodzonego naturalnego kakao. Możesz również dodać nieco mielonego siemienia lnianego, jeśli chcesz zwiększyć spożycie kwasów omega-3.

Gofry cynamonowo-jabłkowe
Mączka z siemienia lnianego tudzież mielone siemię lniane to produkty wypełnione błonnikiem i zdrowymi kwasami omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. Wykorzystaj także mąkę migdałową, jajka Plus, te gofry zawierają cynamon, który, jak wykazały pewne badania, może poprawić oporność na insulinę. Starte jabłka dodają gofrom nie tylko naturalnej słodyczy, ale także uzupełniają je w rozpuszczalny błonnik, który może poprawić poziom cholesterolu.

Czerwone gofry
Sprawdzą się zwłaszcza, kiedy zostaną przygotowane w gofrownicach, w których powierzchnia smażąca jest wyżłobiona w kształt serca. Podaj je partnerowi – nie tylko zapewnisz mu smaczną przekąskę, ale także okażesz uczucie. Ale do meritum: dlaczego są takie dobre? Niższa zawartość węglowodanów i najprościej mówiąc niezdrowego cukru to prawdziwy sekret tego przepisu. Takie właściwości gofry zawdzięczają... burakom. Te niepozorne warzywa nadają daniu czerwony odcień. Buraki zawierają wiele witamin i minerałów, a także maksymalnie skoncentrowane ilości przeciwzapalnych przeciwutleniaczy. Dodaj zatem do miski puree z pieczonego buraka, zwykłą mąkę zastąp mąką kokosową, zamiast cukru wybierz erytrytol lub ksylitol i ulepsz smak czekoladową odżywką białkową. To wciąż jest deser, więc powinien być słodki, ale nie buraczano-słodki – smak czekolady będzie tutaj zdecydowanie bardziej pożądany. Takie gofry również doskonałym źródłem błonnika. Dieta bogata w błonnik może pomóc w lepszej kontroli stężenia glukozy we krwi i insuliny.

Gofry z masłem orzechowym i dżemem
Teraz uderzymy w nieco amerykańską nutę. Niezależnie od tego, czy gotujesz dla dzieci, czy dla dorosłych, masło orzechowe i dżem to połączenie, które usatysfakcjonuje praktycznie każde podniebienie. Weź kromkę ulubionego chleba, posmaruj ją delikatnie masłem orzechowym, drugą kromkę posmaruj konfiturą z wysoką zawartością owoców (zwykłe dżemy są bogate w cukier i nie mają jakiejkolwiek wartości odżywczej). Następnie złącz kanapki obkładami i umieść w gofrownicy. To całkiem nowe spojrzenie na śniadanie, ale także ciekawa propozycja na lunch lub kolację. Poszukaj chleba o wysokiej zawartości błonnika. Dżem możesz zastąpić cienkimi plasterkami swoich ulubionych świeżych owoców. Jeśli masz alergię na orzeszki ziemne, masło wykonane z migdałów, orzechów nerkowca, a nawet nasion słonecznika mogą dostarczyć porównywalną ilość białka. PS. Dodaj tahini do masła słonecznikowego i osłodź lekko erytrytolem, a uzyskasz pyszną, lekko chałwową masę.

Gofry z cukinią i parmezanem
Gofry na obiad? Dlaczego nie? W tym przypadku główną rolę w cieście odgrywa cukinia. Jest lekka, nie ma mocno zdefiniowanego smaku i pozwala na szereg ciekawych kombinacji. Przy tym jest bogata w wiele składników odżywczych, w tym witaminę C. Ma również niską kaloryczność. Gofry, w których do ciasta dodawana jest starta, odsączona cukinia, mogą dostarczyć ponadto więcej błonnika, jeśli zastąpisz zwykłą białą mąkę wersją pełnoziarnistą lub owsianą. Gofry warzywne mogą otworzyć ci drzwi do zupełnie nowych smaków i jednocześnie nie przyczyniają się do zbyt dużego wzrostu cukru we krwi. Parmezan dodaje charakterystycznego smaku, więc nie przesadź z ilością.
Czytaj też:
Śliwkowe tiramisu – tym deserem oczarujesz gości

Źródło: healthline.com