Czarna sól – czy jest lepsza niż zwykła sól kuchenna?

Czarna sól – czy jest lepsza niż zwykła sól kuchenna?

Dodano: 
Sół
SółŹródło:Unsplash / Jonathan Borba
Jedną różnicą między solą czarną a zwykłą solą stołową jest to, w jaki sposób każda z nich jest produkowana i wytwarzana.

Czarna sól jest popularnym składnikiem, docenianym zarówno ze względu na korzyści zdrowotne, jak i wyjątkowy smak i aromat. Dostępna w wielu sklepach spożywczych i sklepach ze zdrową żywnością, jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej, a także w potrawach wegańskich, głównie jako zamiennik jajek. Jednak podobnie jak wszystkie inne rodzaje soli, w tym zwykła sól kuchenna, czarna sól ma wysoką zawartość sodu i musi być spożywana z umiarem dla zrównoważonej diety.

Czym różni się od zwykłej soli kuchennej?

Czarna sól jest tradycyjnie wydobywana z regionów otaczających Himalaje, gdzie wytwarza się też różową sól himalajską. Następnie łączy się ją z innymi przyprawami i ziołami, a następnie podgrzewa do bardzo wysokich temperatur. Obecnie wielu producentów miesza związki takie jak chlorek sodu, siarczan sodu i siarczan żelazowy z węglem drzewnym (który daje ciemniejszy odcień), aby utworzyć syntetyczną czarną sól. Czarna sól różni się od różowej soli nie tylko kolorem, ale także pikantnym, ostrym smakiem i aromatem. Pod względem wartości odżywczej czarna sól ma na ogół nieco mniej sodu niż sól kuchenna.

Korzyści zdrowotne czarnej soli

W porównaniu z innymi rodzajami soli, czarna sól jest mniej przetworzona i zawiera tylko niewielkie ilości szkodliwych dodatków lub konserwantów. Na przykład zwykła sól kuchenna zawiera środki przeciwzbrylające i inne wątpliwe składniki. Czarna sól jest dobrą alternatywą dla osób, które chcą zmniejszyć spożycie sodu. W jednym badaniu wykazano znaczenie redukcji sodu w celu obniżenia poziomu ciśnienia krwi. I odwrotnie, nadmierne spożycie soli wiązało się ze zwiększonym ryzykiem raka żołądka.

Czytaj też:
Zdrowe, mrożone produkty, które można kupić na czas kwarantanny

Niektórzy twierdzą, że czarna sól może zawierać dużo żelaza i innych ważnych minerałów. Jednak istnieją ograniczone dowody sugerujące, czy zawiera większe ilości tych kluczowych minerałów. Ponadto nie jest jasne, jak korzystna może być zawartość minerałów w soli, ponieważ badania wykazały, że są trudne do wchłonięcia przez organizm i że można spożywać tylko niewielkie ilości naraz.

Skutki uboczne czarnej soli

Chociaż zawartość sodu jest mniejsza, niewiele jest badań potwierdzających wiele innych rzekomych korzyści soli czarnej. Podobnie jak wszystkie inne rodzaje soli, sól czarną należy spożywać z umiarem. Ważne jest również, aby pamiętać, że sól kuchenna jest zwykle jodowana, aby zapobiec niedoborowi jodu. Sam jod odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu tarczycy, rozwoju płodu i zdrowiu mózgu. W zawartości czarnej soli brakuje jodu, więc spożywanie różnych pokarmów bogatych w jod jest koniecznością.

Czytaj też:
Kurkumina przyprawą życia? Nowe doniesienia badaczy

Opracowała:
Źródło: Medical Daily