Ikea podzieliła się przepisem na swoje słynne klopsiki Kottbullar. W domu zrobisz je sam

Ikea podzieliła się przepisem na swoje słynne klopsiki Kottbullar. W domu zrobisz je sam

Dodano: 
Klopsik Ikei
Klopsik Ikei / Źródło: IKEA
Meblarski gigant produkuje też jedno z najpopularniejszych dań – klopsiki Kottbullar. Zwykle są oferowane w restauracjach w Ikei, no ale w tej chwili wiadomo, pandemia. Dlatego Ikea podzieliła się przepisem.

Klopsiki Ikei są doskonale znane w Polsce. Może je zjeść na miejscu, w restauracji podczas dokonywania zakupów albo wziąć do domu. Na końcu każdego sklepu Ikei jest stoisko spożywcze, w którym można nabyć Kottbullar (wołowo-wieprzowe lub drobiowe) oraz sos do nich.

Sklepy Ikei stoją, firma więc podzieliła się pilnie strzeżoną tajemnicą i ujawniła przepis na klopsiki.

Opublikowała go Lorena Lourido z amerykańskiej Ikei, w porozumieniu z szefostwem firmy oczywiście: – Wiemy, że niektórzy mogą tęsknić za naszymi klopsikami, dlatego wypuściliśmy domową alternatywę, która przy użyciu łatwo dostępnych składników pomoże tym, którzy szukają inspiracji w kuchni – Lorena Lourido.

Naturalnie przygotowano też stosowną instrukcję obsługi, dokładnie taką, jaką znamy z mebli Ikei.

Oto przepis na klopsiki Kottbullar

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 250g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku (siekany lub mielony)
  • 100 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Najpierw należy wymieszać mięso, potem dodać cebulę, czosnek, bułkę tartą i jajko. Jeszcze raz dokładnie wymieszać i dodać mleko oraz przyprawy. Po uformowaniu kulek trzeba włożyć je do lodówki na 2 godziny. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Wyjąć i piec 30 minut w piekarniku z termoobiegiem o temperaturze 180 °C (lub 160 °C bez termoobiegu). i piecz przez kolejne 30 minut.

Oto przepis na kremowy sos

Składniki:

  • odrobina oleju
  • 40 g masła
  • 40 g mleka
  • 40 g mąki
  • 150 ml wywaru z warzyw
  • 150 ml wywaru wołowego
  • gęsta śmietana 150 ml
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

Przygotowanie:

Na patelni trzeba stopić 40 g masła. Dolać 40 g zwykłego mleka i mieszać przez 2 minuty. Potem dodać mąkę, buliony warzywny i wołowy, ciągle mieszając. Wreszcie dodać gęstą śmietanę, 2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Pozwolić sosowi zgęstnieć.

Smacznego!

Czytaj także:
IKEA wsparła gminne centra kwarantanny
Czytaj także:
IKEA zaopatrzy szpitale w łóżka, pościel i jedzenie. Łączna wartość pomocy to 26 mln euro. Cześć trafi do Polski

Opracował:
Źródło: Ikea

Czytaj także

 0