Jak przechowywać pomidory – w lodówce czy na blacie? Odpowiedź może zaskoczyć

Jak przechowywać pomidory – w lodówce czy na blacie? Odpowiedź może zaskoczyć

Dodano: 
Pomidory, zdjęcie ilustracyjne
Pomidory, zdjęcie ilustracyjneŹródło:Fotolia / M.studio
Dużo debatuje się na temat prawidłowego przechowywania pomidorów. Istnieją dwie główne opcje dostępne dla konsumentów: przechowywanie w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Zespół naukowców z Uniwersytetu w Getyndze zbadał teraz, czy istnieją różnice w smaku dojrzałych pomidorów w zależności od sposobu ich przechowywania. Co się okazało?

Nie będziemy dłużej trzymać was w niepewności. Nie stwierdzono zauważalnej różnicy: różnorodność pomidorów jest znacznie ważniejsza. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Plant Science.

Jak zmienia się smak, gdy dojrzałe, zebrane pomidory przechodzą przez komercyjny łańcuch po zbiorach, a następnie są przechowywane w lodówce (7 stopni Celsjusza) lub w temperaturze pokojowej (20 stopni Celsjusza)? Naukowcy z Wydziału Jakości Produktów Roślinnych na Uniwersytecie w Getyndze przeanalizowali atrybuty związane ze smakiem w nowych szczepach pomidorów, opierając się na wiedzy specjalistycznej „panelu sensorycznego”. Panel sensoryczny składał się z doświadczonych i przeszkolonych asesorów, którzy wykorzystują swoje zmysły do ​​postrzegania i oceny właściwości sensorycznych produktów. Między innymi panelem tym badano wyczuwalną słodycz, kwasowość i soczystość pomidorów. Nie stwierdzono istotnych różnic w smaku między dwiema opcjami przechowywania, biorąc pod uwagę cały łańcuch po zbiorach.

Istotna jest odmiana pomidorów

„Szczególnie odmiana pomidorów ma istotny wpływ na smak. Dlatego rozwój nowych odmian o atrakcyjnym smaku może być krokiem w kierunku poprawy jakości smaku pomidorów” – mówi Larissa Kanski, główna autorka badania. „Im krótszy okres przechowywania, tym lepszy smak i pokrewne atrybuty. Udało nam się jednak wykazać, że biorąc pod uwagę cały łańcuch po zbiorach, krótkotrwałe przechowywanie dojrzałych pomidorów w lodówce nie wpłynęło smak” – informuje kierownik działu profesor Elke Pawelzik.

Czytaj też:
Nie wyrzucaj tych resztek! Możesz wykorzystać je później do wielu ciekawych dań

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert