10 świetnych zamienników pietruszki

10 świetnych zamienników pietruszki

Dodano: 
Natka pietruszki
Natka pietruszki Źródło: Pexels / Suzy Hazelwood
Pietruszka jest dobra do gotowania i dekoracji potraw, ale jeśli nie masz jej akurat pod ręką, istnieje kilka świetnych alternatyw. Najczęściej wymienia się szczypiorek i suszoną bazylię, ale doskonale sprawdzi się też kolendra, liście selera i nać marchewki. Który zamiennik jest dobry do gotowania, a który do dekoracji?

Pietruszka to popularne i wszechstronne warzywo, które nadaje świeży, zielny smak wielu potrawom. Jasnozielone liście pietruszki są również powszechnie stosowane jako dodatek do dań. Zawierają niewiele kalorii i są bogate w różnorodne witaminy i minerały.

Jeśli jednak nie masz pod ręką pietruszki, możesz zastanawiać się, czy jakiekolwiek zamienniki oferują podobny smak lub wygląd. Na szczęście kilka ziół i innych warzyw można stosować zamiast pietruszki zarówno do gotowania, jak i jako dodatek. Niemniej jednak jeśli to możliwe, powinieneś spróbować zastąpić suszoną pietruszkę suszonym ziołem, a świeżą pietruszkę świeżym ziołem. Suszone zioła mają silniejszy smak niż świeże, więc potrzebna jest też ich mniejsza ilość.

Pietruszka ma mało kalorii, ale jest bogata w ważne składniki odżywcze, takie jak witaminy A, K i C. Dwie łyżki (8 gramów) pietruszki zapewnia:

  • Kalorie: 2 
  • Witamina A: 12 proc. referencyjnego dziennego spożycia
  • Witamina C: 16 proc. referencyjnego dziennego spożycia
  • Witamina K: 154 proc. referencyjnego dziennego spożycia

Oto 10 doskonałych zamienników świeżej lub suszonej pietruszki:

Świerząbek
Świerząbek jest blisko spokrewniony z natką pietruszki, ale ma łagodniejszy smak – dzięki czemu doskonale nadaje się do zastąpienia świeżej lub suszonej pietruszki. Jest powszechnie stosowany w kuchni francuskiej. Jest stosunkowo bogaty w żelazo, które jest niezbędne do budowy zdrowych krwinek czerwonych i zapobiegania zmęczeniu. Świerząbek ma prawie identyczny wygląd jak pietruszka, chociaż z uwagi na jego łagodniejszy smak będziesz musiał użyć większej ilości niż pietruszki.

Estragon
Estragon to podstawowe zioło w kuchni francuskiej. W rzeczywistości stosuje się go razem z natką pietruszki, szczypiorkiem i trybulą. Chociaż ma nieco inny smak niż natka pietruszki, może być stosowany do zastępowania pietruszki jako dodatków lub do gotowania w niewielkich ilościach. Podobnie jak pietruszka, uzupełnia wiele smaków.

Oregano
Oregano jest z rodziny mięt, chociaż ma silny pikantny smak. Może być stosowane do zastąpienia pietruszki, chociaż należy używać mniej oregano niż pietruszki, ponieważ ma znacznie silniejszy smak. Oregano zawiera silny związek przeciwbakteryjny o nazwie tymol, który może zabijać szkodliwe bakterie zgodnie z niektórymi badaniami laboratoryjnymi i badaniami na zwierzętach.

Szczypiorek
Szczypiorek smakuje bardzo podobnie do cebuli i czosnku. Jego jasnozielona natka stanowi doskonały sposób na dodanie koloru i smaku potraw jako zamiennika pietruszki. Świeży lub suszony szczypiorek może być stosowany jako zamiennik pietruszki we wszystkich rodzajach potraw, ponieważ jego smak nadaje się do wielu rodzajów żywności. Szczypiorek jest bogaty w beta karoten, prekursor witaminy A. Beta karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który może wspierać zdrowy wzrost i rozwój komórek.

Rukola
Rukola nie jest ziołem, ale zieloną sałatą. Jest jednak bardzo pieprzna i lekko gorzka, dzięki czemu jest aromatycznym substytutem pietruszki. Może być również stosowana jako jadalny dodatek. Rukola ma większe liście niż większość ziół, więc będzie musiała być drobno posiekana do celów kulinarnych. Powinieneś również użyć niewielkiej ilości, aby zastąpić pietruszkę ze względu na jej gorycz. Rukola jest bogata w wapń, który pomaga promować mocne kości oraz zdrowe funkcje mięśni i serca.

Endywia
Endywia jest kolejną zieloną sałatą, która może być stosowana jako zamiennik pietruszki. Wygląda prawie identycznie jak pietruszka. Podobnie jak rukola, endywia jest gorzka i pieprzna, więc może być używana jako jadalny dodatek lub jako zamiennik podczas gotowania. Możesz jednak używać mniej endywii niż pietruszki ze względu na jej silny smak. Większość węglowodanów w endywii pochodzi z błonnika. Błonnik w warzywach, takich jak endywia, może wspomagać regularność wypróżnień, karmiąc korzystne bakterie jelitowe.

Kolendra
Kolendra to zioło o silnym smaku, powszechnie stosowane w kuchni meksykańskiej i tajskiej. Wygląda podobnie do świeżej pietruszki o płaskich liściach, co czyni ją doskonałą do dekoracji. Podobnie jak natka pietruszki, 1/4 szklanki świeżych liści kolendry zawiera mniej niż 1 kalorię na porcję. Jednak kolendra ma bardzo specyficzny smak, który może kolidować z niektórymi potrawami, w których zwykle stosuje się natkę pietruszki. Najlepiej nadaje się jako dodatek dekoracyjny.

Bazylia
Bazylia to mocne zioło o jasnozielonych liściach. Jest to kluczowy smak włoskich potraw i główny składnik pesto. Bazylia jest bogata w witaminę K. Witamina K może pomóc wzmocnić kości i zapewnić poprawne krzepnięcie krwi. Bazylia jest doskonałym zamiennikiem pietruszki, gdy jest używana jako dodatek. Ze względu na odważny smak należy ją jednak stosować wyłącznie jako substytut suszonej lub świeżej pietruszki we włoskich potrawach.

Liście selera
Liście selera nie są najlepszym substytutem pietruszki, ale wyglądem przypominają pietruszkę o płaskich liściach, co czyni je doskonałym dodatkiem dekoracyjnym. Liście selera mają wyjątkowo subtelny smak i mogą nie sprawdzić się najlepiej w gotowaniu. Podobnie jak łodygi selera, liście zawierają głównie wodę i bardzo mało kalorii. Użyj ich do dekoracji dania.

Marchewka
Nać marchewki to kolejny nieoczekiwany substytut pietruszki jako dodatku. Chociaż długo uważana przez niektórych za niejadalną, jest całkowicie bezpieczne do spożycia i ma pewne korzyści zdrowotne. Podobnie jak marchew, nać zawiera sporo witaminy C, silnego przeciwutleniacza, który może pomóc wzmocnić układ odpornościowy. Jednak nać marchewki może smakować gorzko, dlatego nie zaleca się używania jej jako zamiennika suszonej pietruszki w kuchni.
Czytaj też:
Rozsmakuj się w warzywnych kolorach lata