Pierzga – superfoods prosto z ula
Materiał partnera

Pierzga – superfoods prosto z ula

Dodano: 
Pierzga
Pierzga / Źródło: Pasieka Rodziny Sadowskich
Doskonale zorganizowane pszczoły wiedzą, że aby przetrwać zimę należy zadbać o zapasy. Dlatego w ulu gromadzą nie tylko miód, ale także pierzgę. Zwana również chlebkiem pszczelim, dojrzewa w komórkach plastra, aby zapewnić owadom bogaty w cenne składniki, odżywczy pokarm.

Co to jest pierzga

Pierzga to podstawowy pokarm pszczół, który jest wytwarzany przez nie w środku ula. Powstaje z mieszanki pyłku kwiatowego, wymieszanego ze śliną i miodem. Owady przynoszą tę miksturę na odnóżach w postaci grudek pyłkowych, aby następnie złożyć je w plastrach, gdzie fermentują w obecności bakterii kwasu mlekowego. Powstała w ten sposób pierzga pszczela ma postać nieregularnych, twardych grudek o ciemnobrązowej barwie. Charakteryzuje się kwaskowatym, lekko żywiczym smakiem.

Pierzga – polskie superfoods

Skoro pracowite pszczoły uznają pierzgę za swój podstawowy pokarm, nie mogą się mylić - granulki pierzgi to prawdziwa skarbnica najcenniejszych składników odżywczych. Z tego też względu zasługuje ona w pełni na miano superfoods.

W składzie pierzgi znajdziemy przede wszystkim dużą ilość białka, które rozłożone do aminokwasów, jest lepiej przyswajalne. Wśród nich część to aminokwasy egzogenne, czyli takie, które musimy przyjmować z pokarmem, bo nasz organizm nie potrafi sam ich wytwarzać. Szczególnie ważne są te, zawierające siarkę. Jej odpowiedni poziom w organizmie warunkuje prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego pierzga to także źródło tłuszczy, a wśród nich szczególnie ważnych NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego, gamma-linolenowego czy arachidowego, a także niewielkiej ilości fitosteroli.

Pierzga to prawdziwy koktajl witalności i zdrowa. Jest najbogatszym naturalnym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawiera witaminy A i E – również potrzebne naszej skórze i włosom. Dodatkowo występują w niej witamina C i większość witamin z grupy B – kwas pantotenowy, foliowy, biotyna, wit. B1, B2, B3. Spośród biopierwiastków można wymienić podstawowe minerały, takie jak magnez, wapń, sód i potas, a także pierwiastki śladowe: miedź, cynk, selen, krzem, chrom czy mangan.

Pierzga dla zdrowia

Bogactwo składników odżywczych sprawia, że pierzga pszczela doskonale wpływa na wzmocnienie organizmu oraz poprawę odporności. Jest także szczególnie polecana w okresach rekonwalescencji, przy problemach z apetytem, a także dla osób aktywnych fizycznie. Oddziaływanie terapeutyczne pierzgi wykorzystuje się we wsparciu leczenia takich schorzeń jak przewlekłego zapalenia wątroby, przewlekłego zapalenia migdałków, przy schorzeniach kardiologicznych, niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza, przy schorzeniach jelit i żołądka oraz przy chorobach związanych z prostatą. To również idealne uzupełnienie żelaza w diecie wegetariańskiej!

Jak stosować pierzgę w diecie

Smakoszom wytrawnych smaków z pewnością przypadnie do gustu naturalny, kwaskowaty smak pierzgi. Jej grudki można po prostu żuć. Warto także potraktować je jako zdrową posypkę i powoli rozgryzać, a następnie połykać. Opcjonalnie pierzgę można rozpuścić w wodzie, zalewając dzienną porcję kuleczek letnią wodą i pozostawiając do rozpuszczenia. Pierzga dodana do miodu doskonale sprawdza się jako słodka przekąska, a do tego ma podwójną wzmacniającą moc!

Zwykła profilaktyczna dawka pierzgi wynosi 10-20 g dziennie - spożywana na raz, albo podzielona na dwie części. Zawsze 30-45 minut po posiłku, aby nie wystąpiły dolegliwości żołądkowe. Nie powinno przekraczać się dziennej dawki 30 g dla osoby dorosłej. W przypadku dzieci dzienne zalecane spożycie to 5 - 10g.

Pierzga, jak każdy naturalny produkt pszczeli, może uczulić. Zalecane jest wypróbowanie niewielkiej ilości produktu i sprawdzenie, czy nie wywołuje reakcji alergicznej. Osoby z alergią na pyłki kwiatów powinny zachować szczególną ostrożność.

Pierzga – tylko ze sprawdzonej pasieki

Jeśli szukasz sposobu na naturalne wzmocnienie odporności, pierzga powinna znaleźć się na Twojej liście zakupów. Wprowadź ją do diety na stałe lub przeprowadzaj kuracje pierzgą dla siebie i całej rodziny w okresach przejściowej pogody, np. jesienno-zimowym. W ten prosty sposób podniesiesz odporność i lepiej zawalczysz z wirusami i bakteriami!

Pierzgę najlepiej kupić u sprawdzonego pszczelarza lub w cieszącej się dobrymi ocenami internautów pasiece. Tylko wówczas masz pewność, że produkt jest wysokiej jakości, naturalny, ale także pozyskany z ula bez szkody dla pszczół. Tak robią to doświadczeni pszczelarze z Pasiek Rodziny Sadowskich. Zbierają pierzgę, upewniwszy się, że pszczoły mają odpowiednią ilość pokarmu. Dopiero wtedy zebrane grudki pakują do szklanych słoików, opatrzonych specjalnie zaprojektowaną etykietą.

Pierzga w słoiczkach o pojemności 100g i 200g jest dostępna na pasiekisadowskich.pl

Źródło: Pasieka Rodziny Sadowskich
 0

Czytaj także