Najlepsze przepisy na dania z czereśni. Dlaczego warto po nie sięgać?

Najlepsze przepisy na dania z czereśni. Dlaczego warto po nie sięgać?

Dodano: 
Czereśnie
Czereśnie Źródło: Unsplash / Nick Fewings
W kuchni „Dzień Dobry TVN” Sebastian Olma przygotował pyszne ciasto migdałowe z musem jogurtowym oraz letni chłodnik z czereśniami. Ile kalorii mają te popularne, sezonowe owoce?

Czereśnie – co zawierają?

Czereśnie praktycznie w większości składają się z wody, dzięki czemu stanowią idealną przekąskę w upalne dni. Owoce te są bogate w potas i witaminy z grupy B (głównie witaminę B5), witaminę A i C. Ponadto czereśnie zawierają przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Ciekawostką może być fakt, że czereśnie zawierają także mnóstwo jodu, który jest konieczny do prawidłowej pracy tarczycy. W tych drobnych, czerwonych owocach znajdziemy również żelazo i wapń.

Czereśnie – właściwości prozdrowotne

Czereśnie mają bardzo dobry wpływ na organizm człowieka. Oto kilka przykładów:

  • pozytywnie wpływają na poziom sodu w organizmie, dzięki czemu regulują ciśnienie, pracę serca i nerek,
  • zwalczają wolne rodniki, a więc opóźniają procesy starzenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego, stanów zapalnych i procesów nowotworowych,
  • poprawiają napięcie skóry i powodują, że staje się bardziej gładka i wypoczęta,
  • odkwaszają organizm,
  • skutecznie walczą z chorobami pęcherza moczowego,
  • wspomagają leczenie artretyzmu,
  • regulują przemianę materii,
  • orzeźwiają i sycą.

Ile kalorii mają czereśnie?

W 100g czereśni znajdziemy 50 kalorii. Czy to dużo? Z pewnością znajdziemy sezonowe owoce, które mają zdecydowanie mniej kalorii, jak np. arbuz czy maliny. Na szczęście czereśni na ogół nie spożywamy z żadnymi kalorycznymi dodatkami, jak śmietana czy cukier, a same w sobie są niezwykle sycące, więc nie powinniśmy nadmiernie się nimi przejadać.

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost