6 leczniczych ziół, które można uprawiać w wodzie. Nie wymagają gleby!

6 leczniczych ziół, które można uprawiać w wodzie. Nie wymagają gleby!

Dodano: 
Mięta
MiętaŹródło:Fotolia / Autor: Vera Kuttelvaserova
Większość potraw nie smakowałaby tak samo bez soli, naturalnego źródła sodu. Jednak lekarze ostrzegają, że dieta opierająca się głównie na słonych potrawach prowadzi do otyłości, nadciśnienia i problemów z sercem. Mimo to ich eliminacja nie oznacza, że już nigdy nie zjesz smacznego posiłku.

Jeśli chcesz, aby twoje jedzenie spacerowało doskonale bez dużej ilości soli, rozważ użycie świeżych lub suszonych ziół. Rośliny te mogą sprawić, że potrawy będą smakować niesamowicie. Unikalne mieszanki ziół i przypraw mogą poprawić smak posiłków i są korzystne dla zdrowia.

Zioła były lubiane już w starożytności

Zioła to jedne z pierwszych roślin uprawianych przez ludzi. Gdy nasi przodkowie obserwowali, jakie rośliny jadły zwierzęta, zebrali je, aby zobaczyć, jak smakują. To prehistoryczne eksperymenty przekształciły się w wiedzę o korzeniach i ziołach do celów leczniczych. Przez tysiąclecia kultury na całym świecie wykorzystywały zioła w medycynie, dbaniu o higienę i w tradycjach religijnych. Znacznie później ludzie odkryli, że wiele ziół nadaje smak i aromat potrawom niesmacznym. W czasach starożytnych niektóre zioła i przyprawy były tak cenione, że były używane jako waluta.

Żadna średniowieczna chatka nie była kompletna bez małego ogródka kuchennego, który zawierał kilka ziół do medycyny i gotowania. Niektórzy z pierwszych zielarzy byli mnichami i mniszkami, którzy wyhodowali na swoich terenach klasztornych duże okrągłe ogrody ziołowe. Rozpoczęli tradycję uprawy ziół. Większość rodzimych kultur łączyła swoje tradycje duchowe z wiedzą pozyskiwaną z natury. Ci uczeni starsi nazywani byli ludźmi medycyny, szamanami i innymi tytułami w ramach kultury i religii. W całej Europie i Nowym Świecie zielarze często potajemnie udostępniali swoją ziołową mądrość, obawiając się, że zostaną fałszywie oskarżeni o praktykowanie czarów.

Dziś kuchnie globalne słyną z wyjątkowych smaków i mieszanek ziół i przypraw. Wiele gospodyń lubi uprawiać świeże zioła w kuchni lub ogrodzie, aby mieć do nich łatwy dostęp. Większość roślin ziołowych jest tak łatwa do sadzenia i opieki, że dzieci mogą to zrobić.

Czytaj też:
Ashwagandha – co to takiego? Czy ułatwia odchudzanie?

Jak zacząć hodować zioła w domu?

Wszystko czego potrzebujesz to jasne miejsce w kuchni, takie jak parapet lub blat zwrócony w stronę naturalnego światła. Możesz kupić nasiona lub rośliny zielne, które są gotowe do umieszczenia w wybranych przez ciebie doniczkach. Jednak zanim kupisz ziemię do sadzenia ten artykuł może zmienić zdanie na temat tradycyjnego sadzenia ziół.

Być może już eksperymentowałeś z uprawą kulinarnych roślin ziołowych w kuchni. Co może być lepsze niż słoneczny parapet kuchenny zastawiony doniczkami z ziołami?

Jednym z najnowszych modnych słów wśród zapalonych ogrodników jest hydroponika. Ten unikalny system bez gleby wykorzystuje wodę do odżywiania i uprawy roślin, takich jak zielone warzywa liściaste. Czy wiesz, że możesz sadzić zioła w pojemnikach z wodą zamiast w ziemi?

Nie każde zioło jest doskonałym wyborem do uprawy w wodzie. Te, które są produkowane z nasion, muszą być zakorzenione w glebie doniczkowej. Zanim zaczniesz kupować zioła do sadzenia w wodzie, poszukaj odpowiednich informacji, aby sprawdzić, które z nich można z powodzeniem hodować w wodzie.

Jeśli kiedykolwiek wziąłeś kiełki roślin doniczkowych i umieściłeś je w wodzie do wypuszczenia korzeni, ten sam proces ma zastosowanie do ziół. Użyj pary wysterylizowanych nożyczek, aby pobrać fragmenty dokładnie wokół zalążków liści. Usuń dolne liście i umieść każdy fragment w szklanym pojemniku wypełnionym lekko letnią przefiltrowaną wodą.

Umieść szklane pojemniki w ciepłym miejscu, gdzie będą mieć dużo naturalnego światła. Aby uniknąć ataków glonów lub pleśni, często zmieniaj wodę w każdym pojemniku. Wkrótce twoje sadzonki ziół będą miały zdrowe korzenie i możesz je trzymać w szklankach z wodą lub sadzić w glebie. Po prostu odetnij to, czego potrzebujesz, a zioła będą rosły dalej przez cały sezon. Wodne ogrody ziołowe są niezwykle atrakcyjne.

Czytaj też:
Koper – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć. Czy warto go stosować?

A oto sześć popularnych ziół, których uprawę możesz rozważyć

Bazylia
Bazylia to ulubieniec fanów kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza włoskiej. Pochodzi z tych ciepłych klimatów, gdzie zwykle rośnie jako roślina wieloletnia. Słowo bazylia pochodzi od łacińskiego słowa, które oznacza „królewska”, co jest trafnym opisem tego uroczego zioła. Jej gęste zielone liście mają słodkawy i lekko pieprzny smak, dzięki czemu idealnie nadają się do pesto lub innych pikantnych potraw. Bazylia ma wiele odmian, z których każda ma niepowtarzalny zapach i smak. Jest również naturalnym środkiem przeciwzapalnym i może pomóc w problemach trawiennych.

Szczypiorek
Ten urodzajny członek rodziny cebuli rośnie jak bukiet traw. Mają łagodny słodki smak cebuli, który jest idealny do wykańczania ryb, gulaszu lub warzyw. Śmietana i szczypiorek to znane połączenie, które jest smaczne z pieczonymi ziemniakami. Zioło to zapewnia niektóre z korzyści zdrowotnych ich ostrzejszych kuzynów, cebuli, porów i czosnku. Mają naturalne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe i mogą wzmocnić układ odpornościowy. Można je posiekać i spożywać świeże lub suszone.

Mięta
Rośliny opisywane jako „mięta” to skarbnica ziół cenionych za chłodny, słodki smak, który uzupełnia pikantne i słodkie potrawy. Niezależnie od tego, czy wolisz herbatkę miętową, miętówki lub inne klasyki, prawdopodobnie uwielbiasz je za ich zapach i smak. Zioło to jest często stosowane w produkcji wyrobów dentystycznych, a także wielu leków ze względu na jego właściwości chłodzące w jamie ustnej i układzie pokarmowym. Badania wykazały, że mięta pieprzowa może zwalczyć zgagę i pomóc w innych problemach trawiennych. To także smaczna herbata ziołowa, która może zapewnić spokojny sen lub złagodzić problemy z oddychaniem.

Szałwia
Jest to jedno z ziół stosowanych do przyprawiania łagodnych mięs, takich jak drób i ryby. Starożytni kojarzyli go z mądrością bogów i używali w gotowaniu, medycynie i rytuałach duchowych. Eksperci ds. zdrowia uważają, że ponieważ szałwia jest bogata w witaminy i minerały, może zwalczać wolne rodniki w organizmie, które uszkadzają komórki. Może również zwiększyć odporność i zwalczać niektóre nowotwory.

Oregano
To ziołowe zioło może być głównym składnikiem wielu włoskich sosów i potraw, ale zostało po raz pierwszy uprawiane w Grecji. Grecy, związani z Afrodytą, boginią miłości, wierzyli, że jest to potężny napój miłosny. Zioło to przemierzało Morze Śródziemne na całym świecie jako cudowna przyprawa do sosów, mięs i sałatek. Wielu lekarzy reklamuje moc oleju z oregano ze względu na jego wysokie stężenie przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Zwalcza szkodliwe bakterie i jest naturalnym środkiem przeciwgrzybiczym. Dodaj świeże liście tego zioła do sałatki, aby wspomóc układ odpornościowy.

Melisa lekarska
Melisa to naturalna substancja, która koi i leczy. Przez lata ludzie hodowali to pachnące zioło, aby przyciągnąć pszczoły miodne i przygotować smaczną herbatę. Jest to roślina wieloletnia, która kwitnie w ogrodach, doniczkach lub pojemnikach z wodą. Jeśli uwielbiasz to zioło, pokochasz również niektóre z jego korzyści zdrowotnych. Badania wykazały, że to zioło może zapewnić spokojny sen i złagodzić objawy lęku i depresji. Jeśli codziennie pijesz filiżankę herbaty z melisy, może to poprawić twoją siłę mózgu.
Czytaj też:
Łzawica ogrodowa – co to jest i dlaczego warto po nią sięgnąć?

Źródło: powerofpositivity.com